Paleis Soestdijk overgedragen aan Meyer Bergman Erfgoed Groep

Met een videoprojectie over de volle breedte van de voorgevel is woensdagavond Landgoed en Paleis Soestdijk door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan de nieuwe eigenaar, MeyerBergman Erfgoed Groep.

Namens de koper zette Tom Meijer, de vroegere directeur-eigenaar van ontwikkelaar MAB, zijn handtekening onder de verkoopovereenkomst. Voor het Rijk bekrachtigde staatssecretaris R. Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de verkoop en overdracht van het paleis in Baarn.

Het komende jaar gebruikt de projectgroep van MeyerBergman Erfgoed Groep om het winnende plan Made By Holland verder te toetsen en uit te werken. Het paleis en het landgoed blijven geopend voor het publiek.

Voor de herontwikkeling van de locatie heeft Made by Holland een budget van rond € 20 mln beschikbaar. De eigenaar hoopt de investering terug te verdienen met de bouw van ongeveer 65 woningen op de plek waar nu onderkomens staan van de marechaussee. Maya Meijer-Bergman, DGA van MeyerBergman Erfgoed, gaat ervan uit dat het wel tot 2030 zal duren voordat het project break-even wordt.

Na een intensieve selectieprocedure werd MeyerBergman Erfgoed Groep met het plan ‘Made by Holland’ in juni uit 120 kandidaten verkozen tot toekomstig eigenaar van Soestdijk. De nieuwe eigenaar gaat Soestdijk ontwikkelen tot een platform voor innovatie en podium voor excellente prestaties van ondernemend Nederland. Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties onderscheiden zich internationaal op meerdere terreinen w.o. watermanagement, agricultuur en voeding, mode en design, duurzame energie en digitalisering. Op Soestdijk presenteert Made by Holland deze organisaties aan elkaar, de Nederlanders en buitenlandse bezoekers. 

Ook evenementen, culturele activiteiten en zakelijke events blijven onderdeel uitmaken van de nieuwe programmering. Tot het vaste programma op Soestdijk behoort de realisatie van een hotel, horeca en overige publieks- en verblijfsfuncties.

Floris van Gelder, directeur Paleis Soestdijk/Made by Holland verwacht dat de te doorlopen vergunningsprocedures tot in 2019 zullen doorlopen waarna pas gestart kan worden met de renovatiewerkzaamheden.

Het Landgoed en Paleis Soestdijk aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn omvat in totaal 165 hectare grond waarvan: 

  • 125 hectare park & bos
  • 18 hectare paleistuin 
  • 22 hectare marechaussee terrein

Het terrein telt 32 monumenten waaronder

  • De Paleistuin
  • De Gedenknaald
  • Vijver met beeldengroep
  • 23 monumentale gebouwen 

Er is in totaal 27.000 m² vastgoed, waarvan:

  • circa 16.000 m2 monumentale gebouwen, o.m. het Paleis à 9.000 m²
  • en circa 11.000 m2 niet monumentale gebouwen