PROVADA Zone Zuid-West in Haarlem wordt nieuw woon- en werkgebied.

De gemeente Haarlem, ontwikkelaar EFY Group en woningcorporatie Ymere, ondertekenden woensdag tijdens de Provada, de samenwerkingsovereenkomst voor ontwikkelzone Zuid-West in Haarlem.

De ontwikkelzone Zuid-West is één van de gebieden die kansen biedt voor woningbouw. Het bedrijventerrein is geschikt om te veranderen in een volwaardig deel van de wijk. Wonen, werk, verkeer, voorzieningen, groen en water kunnen hier samenkomen.

Er is ruimte voor de bouw van zo’n 1.400 woningen, waarvan de helft sociale huurwoningen worden. Daarnaast is er ruimte voor winkels, horeca, kantoorruimte en maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs en sport. Er wordt zoveel mogelijk groen aangelegd als verbinding tussen de verschillende deelgebieden. En er wordt rekening gehouden met het opvangen van teveel regenwater. Aandacht is er ook voor het vinden van goede oplossingen voor het parkeren van (deel)auto’s en fietsen. Dit gebeurt in samenspraak met de huidige bewoners, ondernemers en de verschillende ontwikkelaars.

Subsidie van het Rijk
Afgelopen maandag is ook de samenwerkingsovereenkomst met de Ontwikkelcombinatie Spoorzone West (OSW) ondertekend. Het Rijk heeft landelijk een bedrag van €1 mrd beschikbaar gesteld om de woningbouw te versnellen, de zogeheten Woningbouwimpuls. De ontwikkelzone Zuid-West heeft uit deze Impulsregeling €8,2 mln gekregen. De voorwaarde is dat gemeente Haarlem hetzelfde bedrag bijlegt. Behalve dat er ongeveer 1400 woningen bij komen, moet Zuid-West ook een gebied worden waar je goed kan wonen, werken en verblijven. Het moet een toevoeging aan de stad worden. De bestaande wijken die ernaast liggen moeten leefbaar blijven of verbeteren. Daarnaast moeten winkels, kantoren, scholen, en sportaccommodaties meegroeien met de toename van het aantal inwoners.

Sociale woningbouw
EFY Group en de gemeente vinden het belangrijk dat de Haarlemse woningcorporaties betrokken zijn in de samenwerking. De corporaties kunnen voor een goede invulling van de sociale huurwoningen zorgen. Ymere heeft daarom een overeenkomst gesloten voor de exploitatie van het sociale deel, waarmee EFY Group 50% sociale woningbouw ontwikkelt.