PROVADA ‘Vijfhonderd watt voldoende voor verwarming en koeling woning’

De duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten in Rijswijk is volgens duurzame installateur Klimaatgarant een voorbeeld van hoe netcongestie praktisch kan worden voorkomen.

Deze en andere cases zijn door Klimaatgarant samengevat in de whitepaper Netcongestie-arme nieuwbouwwijken, mede geschreven op verzoek van marktpartijen en het Ministerie van BZK. Op vastgoedbeurs Provada werd de whitepaper officieel uitgereikt door Frank de Bruijn, directeur programmabureau RijswijkBuiten, onderdeel van gemeente Rijswijk, aan Wouter Verduyn van Energie Nederland.

De bouw van nieuwe duurzame woningen en bedrijven en de verduurzaming van bestaande bouw zorgen ervoor dat het elektriciteitsverbruik exponentieel stijgt. Hoewel deze elektriciteit duurzaam kan worden opgewekt, ontstaat er door de energie- en warmtetransitie een steeds grotere druk op het elektriciteitsnet. Nieuwbouwprojecten dreigen hierdoor soms zelfs stil komen te liggen. Netcongestie-arm ontwikkelen biedt volgens Klimaatgarant hiervoor een oplossing.

‘Netbeheerders zetten volop in om de capaciteit van het elektriciteitsnet te vergroten om de verhoogde elektriciteitsvraag te bedienen. Maar het kan ook anders. Door ook in te zetten op het beperken van de elektriciteitsvraag en piekbelastingen. Want met de juiste keuzes is het ook mogelijk om nieuwbouwprojecten te ontwikkelen waarbij de elektriciteitsvraag per woning een stuk lager ligt en dat het met gemiddeld 500 watt per woning mogelijk is om een woning te verwarmen, koelen en warm water te maken, ook op de koudste dag van het jaar’, stelt Klimaatgarant op basis van nog niet eerder gepubliceerde meetgegevens uit nieuwbouwwijken waar het bedrijf op grote schaal warmtepompen en zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

Netcongestie-arm

Rijswijks duurzaamste nieuwbouwwijk RijswijkBuiten is op deze netcongestie-arme manier gebouwd. Vanaf de start van deze gebiedsontwikkeling in 2013 zijn vrijwel alle woningen gasloos gebouwd, worden de woningen verwarmd en gekoeld door een energiezuinige bodemwarmtepomp en wordt elektriciteit opgewekt door zonnepanelen van Klimaatgarant.

Wethouder Mark Wit (Energie(transitie), Openbare ruimte en Milieu en Duurzaamheid) van gemeente Rijswijk: “RijswijkBuiten is een goed voorbeeld van dat je als overheid het voortouw moet durven nemen om innovatie te stimuleren. In 2008 hebben we besloten om hier gasloos te bouwen. Op zo’n grote schaal gasloze huizen bouwen was nog niet eerder gedaan. We wisten dat dit uitdagingen met zich zou meebrengen, ook op het gebied van piekbelasting van het stroomnet. Het is goed dat de goede ervaringen en de lessen die we in RijswijkBuiten hebben geleerd kunnen worden meegenomen bij de bouw van toekomstige duurzame wijken. In Rijswijk en daarbuiten.”