Overbieden is terug van weggeweest

Overbieden op een woning is weer terug, zo blijkt uit gegevens van vastgoeddatabedrijf Matrixian. In meer dan de helft van de transacties wordt weer hoger geboden dan de vraagprijs.

Tot de tweede helft van vorig jaar was er nog sprake van een afnemende trend. Van Q2 2022 tot en met Q2 2023 werd er steeds minder vaak en minder veel overboden. De meest recente cijfers van 2024 laten zien dat er inmiddels weer in 55,6% van de transacties wordt overboden. Ook het percentage van de vraagprijs waarmee wordt overboden neemt weer toe. De laatste keer dat in meer dan de helft van de gevallen werd overboden was begin 2022.

De dip van medio 2022 tot medio 2023 lijkt hiermee voorbij. ‘Er is in Nederland al langere tijd een kwalitatief woningtekort,’ aldus CEO Luke Liplijn. ‘Er worden nauwelijks nieuwe wooneenheden gebouwd, de rente stabiliseert en de lonen stijgen. Het aantal overbiedingen in Nederland zal hierdoor verder oplopen en ook het gemiddelde bedrag dat wordt overboden neemt naar verwachting toe.’

Uit data gemeten in heel Nederland blijkt dat de overbiedingen in het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 2% van de vraagprijs bedroegen. De hoogste percentages overbiedingen zijn te vinden in de volgende gemeenten: Opmeer: +13%, Nieuwegein: +8%, IJsselstein: +8%, Utrecht: +8% en Diemen: +7%. Er zijn ook gemeenten waar juist flink onder de vraagprijs wordt geboden. Dat gebeurt onder meer op Ameland: -11%, in Sluis: -7% en in Laren, Achtkarspelen en Rozendaal met -3%.