Opdrachtgevers wentelen risico's af, failissementsgolf in bouw dreigt

Verzekeringsmakelaar Howden Nederland ziet een steeds groter wordende kloof ontstaan tussen de risico-weerstand van Nederlandse (onder)aannemers in de bouw en hun opdrachtgevers. Hierdoor dreigen met name bouwbedrijven en hun onderaannemers failliet te gaan. 

In haar onlangs gepubliceerde internationale onderzoek, concludeert de Howden Group dat de operationele en financiële risico’s van bedrijven groter zijn dan ooit, als gevolg van geopolitieke spanningen, stijgende materiaalkosten en de kwetsbare, internationale supply-chain. Daarbij komt het toenemende aantal natuur- en milieurampen als gevolg van het snel veranderende klimaat. Als gevolg hiervan zijn de (her)verzekeringspremies torenhoog waardoor onverzekerbaarheid dreigt.

Aansprakelijkheid afwentelen

Mede als gevolg daarvan stellen grote opdrachtgevers steeds strengere eisen aan hun hoofdaannemer die zijn aansprakelijkheid vaak af weer afwentelt op zijn onderaannemers en toeleveranciers. Hierdoor kunnen kerngezonde, middelgrote en kleinere bouwondernemingen zomaar omvallen. Vaak zijn deze ondernemers zich niet bewust van de omvang van die risico’s. Ook ontberen ze vaak de onderhandelingsmacht om ‘nee’ te zeggen, laat staan dat ze de financiële middelen hebben om zich ertegen te beschermen of in te dekken.

Stilliggende bouwprojecten

Het kan er voglens Howden toe leiden dat kerngezonde bedrijven van de ene op de andere dag omvallen waardoor bouwprojecten komen stil te liggen. 'Dat is niet alleen een groot probleem voor de opdrachtgever, maar voor alle bedrijven in de waardeketen,  hun verzekeraars en klanten. Als hier niets tegen wordt ondernomen, worden veel risico’s uiteindelijk onverzekerbaar of slechts tegen veel te hoge premies.'

 

img
Adjunct-hoofdredacteur
Profiel