In tien jaar tijd is het aantal lokale vestigingen van Nederlandse banken in steden en dorpen met bijna driekwart afgenomen zo blijkt uit onderzoek van Locatus. De kaalslag is nog niet ten einde.
Uit de telling die Locatus bijhoudt, blijk dat er in op 1 januari 2004 nog 2.823 "verkooppunten" in de branche bank waren. In 20 jaar tijd is het aantal vestigingen van banken dramatisch gekelderd. De teller staat sinds begin deze maand op 750. Het leeuwendeel daarvan wordt bestierd door SNS en RegioBank, labels van de Volksbank. Die heeft deze echter aangegeven fors te gaan snijden in het aantal verkooppunten, tot er 320-360 locaties overblijven. De drie andere grootbanken, Rabo, ABN Amro en ING brachten hun lokale aanwezigheid al veel eerder terug en hebben veelal alleen in de grote(re) gemeenten nog een fysiek kantoor.
Uitdaging voor banken
'Dit is onderdeel van een bredere trend waarin fysieke bankkantoren steeds minder worden, gedreven door digitalisering en veranderend klantgedrag', stelt Julian Schram, sales consultant vastgoed bij Locatus, op LinkedIn. 'Hoewel digitale dienstverlening een duidelijke toekomst heeft, blijft fysieke nabijheid belangrijk voor specifieke klantgroepen, zoals ouderen of mensen die minder digitaal vaardig zijn. De uitdaging voor banken blijft hoe ze persoonlijke service en toegankelijkheid kunnen waarborgen in een steeds meer digitaal georiënteerde wereld.'