Ontwikkeling Nieuw Kijkduin van start

De eerste werkzaamheden voor de realisatie van Nieuw Kijkduin zijn gestart. Die bestaat uit nieuwbouw van woningen, winkels en horeca. Syntrus Achmea investeert in 38 huurwoningen.

De komende jaren krijgt Kijkduin een complete metamorfose. Er worden circa 300 duurzame woningen gerealiseerd, een ondergrondse parkeergarage en 17.000 m² commerciële voorzieningen met onder andere winkels en horeca. Deze maand is gestart met de eerste fase.

In fase 1 worden twee gebouwen neergezet op het Deltaplein en kort daarna volgt een derde gebouw. De eerste fase betreft 69 woningen, waarvan 31 koop- en 38 huurwoningen, en circa 4800 m² winkels en horeca, waaronder de versmarkt Daily Taste. Het Deltaplein krijgt een groene make-over en er worden een parkeergarage en een fietsparkeergarage gerealiseerd, beide ondergronds.

Deze eerste fase van het Nieuwe Kijkduin zal in het eerste kwartaal 2020 worden opgeleverd. Medio februari is gestart met de realisatie. Gedurende de gehele realisatie van de eerste fase zijn het strand en de boulevard goed bereikbaar en blijven de bestaande winkels geopend.

Het project omvat koopappartementen met een oppervlakte die varieert tussen de 100 en de 170 m². Alle appartementen beschikken over een ruim balkon met in de meeste gevallen direct zicht op zee. In enkele gevallen biedt het appartement een zicht op de stad Den Haag. Ook worden er drie penthouses met een oppervlakte van elk ongeveer 300 m² gerealiseerd. Alle appartementen hebben beschikking over een eigen parkeerplaats en een afgesloten fietsenstalling. Naast de koopappartementen worden er 38 vrije sector huurappartementen gerealiseerd, met een oppervlak tussen de 57 en 130 m². Syntrus Achmea Real Estate & Finance neemt deze woningen in belegging namens pensioenfonds PME. De online verhuur van de appartementen start in het derde kwartaal van 2019.

Bestaand winkelcentrum wordt gesloopt
Na de afronding van de eerste fase gaat de ontwikkeling in de daaropvolgende jaren direct verder. In fase 2 wordt het huidige winkelcentrum gesloopt om plaats te maken voor nog meer nieuwe appartementengebouwen en voorzieningen. In totaal komen er in het nieuwe Kijkduin circa 300 woningen bij en komt er 17.000 m² horeca, winkels en overige voorzieningen.
Het Atlantic hotel wordt tevens grondig verbouwd met een zowel een upgrade van het hotel als de toevoeging van woningen. Daarnaast worden er circa 620 parkeerplaatsen gecreëerd middels een verdiepte parkeergarage te realiseren onder het gehele nieuwe winkelgebied. Voor fietsen komt er een ondergrondse stalling bij het Deltaplein. Op die manier ontstaat een volledig autoluw winkelgebied, waar tevens de meeste fietsen uit het zicht worden gestald.

Volledig gasloos
Gedurende de ontwikkeling van de plannen voor Nieuw Kijkduin is er veel aandacht voor het milieu. Zo zal het gehele project Nieuw Kijkduin volledig gasloos worden. Dit betekent dat zowel de woningen als de horeca en winkels van het nieuwe Kijkduin zonder gas worden opgeleverd. Daarnaast wordt het project uitgevoerd met zonnepanelen, groendaken en een wko-installatie waarmee bodemenergie wordt gebruikt om te koelen en verwarmen. 

Betrokken partijen
Gedelegeerd ontwikkelaar van het project is Fred Developers. Het project wordt gerealiseerd door de aannemer Boele & van Eesteren, onderdeel van VolkerWessels. Bij het ontwerp van de gebouwen zijn verschillende architecten betrokken; KOW, TconcepT, Piet Boon en Jan des Bouvrie. Landschapsarchitect West 8 heeft de visie ontworpen voor de openbare ruimte en deze is verder uitgewerkt door het ingenieursbureau Den Haag. Het resultaat is ook te danken aan de inzet en betrokkenheid van diverse belangenverenigingen, de gemeente Den Haag, het Hoogheemraadschap en de Omgevingsdienst Haaglanden. Die samenwerking zal gedurende de realisatie van de volgende fasen voortduren.