Nieuwe tunnel drijft woningprijzen in Rijnmond op

Be careful what you wish for, zou wel eens kunnen gelden voor de nieuwe Blankenburgverbinding die nog dit jaar open gaat. De lang gekoesterde verbinding om het forensenverkeer te ontlasten, drijft tegelijkertijd de huizenprijzen in Zuidwest-Nederland verder op. 

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 27 september 2024

De nieuwe Maasdeltatunnel verbindt eind dit jaar de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. Als neveneffect zal de prijs van woningen aan de zuidwestkant van de verbinding stijgen, constateren onderzoekers Rosa van der Drift, Harry Boumeester en Harry van der Heijden van de TU Delft in hun artikel ‘De Blankenburgverbinding: de gevolgen voor de regionale woningmarkt’ in het kwartaalblad Real Estate Research Quarterly van de Vereniging van Onroerendgoedonderzoekers Nederland (VOGON).

Stijgende koopprijzen

De Delftse onderzoekers beschrijven vooraf de impact van de Blankenburgverbinding op de woningmarkt in de regio. De uitkomsten wijzen erop dat de regio’s ten zuidwesten van de snelwegtunnel aanzienlijk aantrekkelijker worden. Deze woningmarktgebieden profiteren van een verbeterde bereikbaarheid van werkgelegenheid, wat zal leiden tot een toename in de vraag naar woningen en uiteindelijk tot (relatief) stijgende koopprijzen.

Tijdelijke tolheffing

Op de korte termijn wordt de groei van deze vraag enigszins getemperd door tolheffing voor het gebruik van de Blankenburgverbinding. Op de lange termijn wordt deze tolheffing echter afgeschaft, wat naar verwachting leidt tot een verdere toename van de vraag naar deze woningen en daarmee een verder stijgende koopprijs.

Statische woningmarkt

Het gaat om de ruwe, eerste uitkomsten van hun onderzoeksmodel, waarschuwen de onderzoekers. Het gepresenteerde model gaat nog uit van een statische woningmarkt. Zo wordt bijvoorbeeld aangenomen dat het opleidingsniveau van de bevolking niet verandert door de aanleg van de Blankenburgverbinding. Toch is uit de literatuur bekend dat de concentratie van hoogopgeleiden kan veranderen door de aanleg van infrastructuur.

Gezinnen aan Zuidkant

Uit eerder onderzoek blijkt dat de woningmarktgebieden rond de Blankenburgverbinding een selectief verhuispatroon kennen. Gemeenten aan de zuidkant zijn aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen en huishoudens met een hoog inkomen, terwijl gemeenten aan de noordkant juist meer alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens zonder kinderen trekken.

Verbeterde bereikbaarheid

Het is volgens de onderzoekers onzeker of de nieuwe tunnel deze trend zal versterken of juist een nieuw selectief migratiepatroon veroorzaakt. Ook kunnen door de verbeterde bereikbaarheid andere indirecte effecten op de woningmarkt optreden, zoals veranderingen in economische bedrijvigheid in de noordelijke of zuidelijke regio.