Nieuwe thuisbasis Koninklijk Concertgebouworkest in Berlageschool

Onlangs is het kantoor van het Koninklijk Concertgebouworkest verhuisd naar de Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam-Zuid. Op zaterdag 19 januari is het RCO House officieel geopend door burgemeester Femke Halsema.

Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het orkest in vervulling: een eigen plek voor staf en orkestleden om elkaar te ontmoeten, te werken en ongestoord te repeteren. In de Amsterdamzaal gaat het orkest zelf bezoekers ontvangen, onder andere voor kamermuziek, inleidingen bij concerten en educatieve activiteiten.

Deze nieuwe thuisbasis voor orkest en staf is na een complexe verbouwing uitgerust met repetitiestudio’s, een ensemblezaal voor educatie en kamermuziek, kantoren en ontvangstruimtes. Het ontwerp is van Team V architectuur en de verbouwing is uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg.

Achter het Berlage-pand is nieuwbouw gerealiseerd met studio's, foyers en een ruimte voor fysiotherapie. Op de begane grond van deze nieuwbouw komt een daktuin met kleine bomen voor een groenere leefomgeving.

Het Concertgebouworkest kocht het 2160 m² grote pand in 2016 aan voor € 4,2 mln. Met het hele project was investering gemoeid van € 12,5 mln.

Gabriël Metsustraat 16 werd in 1908 door de beroemde architect H.P. Berlage ontworpen als een ‘Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes’. Het oude schoolgebouw is een gemeentelijk monument en was tot 2008 de locatie van het laboratorium voor onderzoek van kunstvoorwerpen van Instituut Collectie Nederland.