Nieuwbouw in Noord-Holland zorgt voor schommelingen

De dynamiek in de woningmarkt van Noord-Holland neemt af. Het is volgens makelaarskantoor Kuijs Reinder Kakes, partner in Dynamis, een gevolg van het te kort aan onder andere nieuwbouw.

Oorzaak voor soms sporadische toename van de verkoopcijfers in Noord-Holland ligt volgens Kuijs Reinder Kakes vaak in de nieuwbouw, valt te lezen in de woensdag gepresenteerde kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten. In slechts elf gemeenten in Noord-Holland is het aantal verkopen in 2018 toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. In de overige 37 gemeenten daalt of het stabiliseert het aantal verkochte woningen juist. In de gemeenten met een verkooptoename is het gemiddelde nieuwbouwaandeel fors hoger dan in de gemeenten met een dalende verkoopvolume, 25% versus 8%. Nieuwbouwtransacties zijn over het algemeen de oorzaak voor een hoger aantal verkopen in Noord-Hollandse gemeenten.

Amsterdamse toestanden
Op de Amsterdamse woningmarkt is al twee jaar een afzwakking van de prijstoename zichtbaar. In de periode 2014 tot en met 2016 stegen de prijzen per jaar gemiddeld nog met 16%, maar in de hierop volgende jaren is deze toename afgezwakt naar circa 11%. Buiten Amsterdam is deze ontwikkeling nu ook in gemeenten als Zaanstad en Purmerend zichtbaar. Hiertegenover staat een aantal gemeenten waar nog forse prijsstijgingen plaatsvinden. Zo zijn de woningprijzen, ondanks het reeds hoge niveau, in onder andere Haarlem (+13%) en Diemen (+16%) fors gestegen. Als gevolg van de hoge prijzen worden deze woningmarkten alleen nog bereikbaar voor huishoudens afkomstig uit eveneens dure gemeenten.

Foto: Aquaverde in Haarlem

Laatste nieuws

Evenementen