Nieuwbouw Fontys campus van start

Fontys Hogescholen transformeert de bestaande campus Rachelsmolen in Eindhoven van een gesloten campus naar een open inspirerende onderwijs- en onderzoeksomgeving. Het officiële startsein voor de bouw is deze week gegeven.

In opdracht van Fontys start Hurks in september met de bouw van drie nieuwe gebouwen ter uitbreiding van de bestaande Fontys campus Rachelsmolen. Met de nieuwbouw wordt 24.000 m2 bruto vloeroppervlak gerealiseerd. De nieuwe campus wordt een plek waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen.

De circulaire sloop van voormalig gebouw R1 is afgelopen zomer afgerond. In week 38 start bouwonderneming Hurks met de bouw van de drie nieuwe panden. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de nieuwe gebouwen bij aanvang van het studiejaar in 2023 in gebruik worden genomen door vijf opleidingsinstituten van Fontys. Zij verhuizen dan van hun huidige locaties aan de Theodoor Fliednerstraat en de TU/e campus naar campus Rachelsmolen. De andere gebouwen (R3 t/m R10) blijven gewoon staan en vormen straks samen met de nieuwbouw één campus.

Groen karakter
De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken. In het ontwerp is op verschillende manieren invulling gegeven aan de duurzaamheidsambities van Fontys. Zo zijn de gebouwen gasloos en verwarmen en koelen gebeurt met een ‘warmte- en koudeopslag’(WKO). De daken zijn voorzien van zonnepanelen en het regenwater wordt opgevangen in het terrein en geïnfiltreerd in de bodem. Er wordt geen regenwater geloosd op het riool.

De campus is een ontwerp van Barcode Architects, OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten. De bouw wordt uitgevoerd door Hurks met nevenaannemers Croon Wolters en Dros en ULC.