NewGround Law ontketent stille revolutie onder Zuidas-advocaten

Onder vastgoedjuristen is een stille revolutie gaande. De top van NautaDutilh, Baker McKenzie en RechtStaete heeft zich verenigd in NewGround Law. PropertyNL sprak met twee founders van het nieuwe kantoor.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 17 juli 2020

‘Ze gingen er van uit dat het wel een kantoortje in Gouda of Reeuwijk zou worden.’ Baker McKenzie had er geen notie van wat er gebeurde toen partner Cynthia de Witt Wijnen aangaf voor zichzelf te willen gaan beginnen en een eigen kantoor te willen oprichten. Men dacht dat het een stap was om dicht bij huis een betere werk/thuis-balans op te bouwen. Niemand dacht aan een stille revolutie in vastgoedrecht.
Dezelfde laconieke reactie kreeg Anne-Marie Klijn, partner bij NautaDutilh. Zij is al 30 jaar dé advocaat milieu- en omgevingsrecht. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt kon ik haar in de jaren ’90 interesseren om scribent te worden ter vervanging van de roemruchte professor Flesseman. Meer recent werd zij in de Financial Times-bijlage Innovative Lawyers twee keer genomineerd.
De Witt Wijnen is bekend van haar optreden voor internationale institutionele vastgoedbeleggers. Een voorbeeld was een transactie van € 94 mln voor Westinvest over sale-and-lease-back logistiek in Venlo. In het gezaghebbende Europese onderzoek Legal500 2019 staat De Witt Wijnen genoteerd in Tier 2 bij Real Estate.
Het was dus lichtelijk naïef om te denken dat deze twee zich achter de geraniums zouden terugtrekken en zich voortaan vanaf hun keukentafel louter zouden bezighouden met kleine vastgoedklusjes.

Grote ambitie
NewGround Law zit prominent op de Zuidas in gebouw Symphony en heeft met nu al 30 medewerkers de ambitie om de nummer één in Nederlands vastgoed te worden.
Het lijkt in eerste instantie een ‘womenpower-initiative’ van twee founders uit de mannenwereld van vastgoedrecht, maar dat bestrijden De Witt Wijnen en Klijn. De derde founder is een man: Charles van Rijckevorsel, destijds partner bij hetzelfde kantoor als De Witt Wijnen, Baker McKenzie, maar hij was al eerder voor zichzelf begonnen. Hij was in 2001 medeoprichter van RechtStaete.
PropertyNL heeft al jaren goede relaties met NautaDutilh, Baker McKenzie en RechtStaete. Van het afserveren van de voormalige werkkring zal het dus niet komen, maar de lezers willen wel inzicht in de achtergrond van de stap.
Klijn schuwt daarbij geen grote woorden: ‘Een nieuwe kantoorformule, waarmee conventies in de markt worden doorbroken. Ons bestaansrecht is dat we ons richten op dat wat er écht toe doet. En als het moet, doen we het simpelweg echt helemaal anders. Wij hebben de menselijke maat hoog in het vaandel. Eigenbelang mag nooit prevaleren boven het belang van onze cliënten en onze mensen. Samen met onze mensen bouwen we aan ons merk, samen maken we de cultuur, van hoog tot laag, van jong tot oud. Iedereen heeft een stem en iedereen wordt gehoord.’

Weeffouten
Dat klinkt vaag, maar juristen zijn goede verstaanders: complete teams van Baker McKenzie en NautaDutilh zijn inmiddels naar NewGround vertrokken. Kennelijk zitten er weeffouten in veel partnerstructuren bij de gevestigde kantoren, waardoor er ruimte ontstaat voor zulke nieuwe initiatieven.
Het kost moeite om als buitenstaander precies die weeffout te onthullen. Laten we het erop houden dat een partnerstructuur met tientallen partners met individuele belangen niet makkelijk is te managen. De kans dat een partner tussen al die anderen niet tot zijn recht komt is ook aanwezig, zeker als het gaat om multidisciplinaire vakgebieden, zoals milieurecht en omgevingsrecht. Klijn: ‘Wij denken met een diepgewortelde ‘human-centric’ aanpak de belangen van onze opdrachtgevers het best kunnen dienen. Een filosofie die misschien niet zomaar door iedereen zal worden ondersteund. Wij geloven in ieder geval dat het de juiste mensen zal aantrekken, zowel nieuwe cliënten als toekomstige medewerkers. Echte professionals uiteraard, maar vooral ook mensen aan wie wij graag ons vertrouwen schenken om de klus te klaren en ons kantoor mee op te bouwen.’

Jullie hebben aangegeven dat de partners verrast waren dat jullie met zo’n groot initiatief zijn gekomen. Dan denk ik meteen aan grote procedures met concurrentiebedingen.
De Witt Wijnen: ‘Nee, er loopt geen enkele zaak. Dat is in de advocatuur ook niet gebruikelijk. Het blijft people’s business, en de cliënten zijn in goed overleg met Baker McKenzie meegegaan.’

Wat weerhoudt mensen om hetzelfde te doen, of in jullie geval: waarom zijn jullie niet veel eerder voor jezelf begonnen?
Klijn: ‘Dat had ik ook veel eerder voor ogen, maar wat kantoren als Nauta en Baker fantastisch doen, is de uitstraling naar buiten. Dat lijkt van de buitenkant zeer aantrekkelijk.’

Wanneer een vastgoedadviseur CBRE verlaat of een accountant Deloitte, weet hij dat de klanten niet zullen meegaan. De wereld zonder logo op een kaartje blijkt soms knap tegen te vallen. Geldt dat ook voor jullie?
De Witt Wijnen: ‘Daar hebben we geen last van. Alle klanten zijn mij trouw gebleven. Ze weten dat de expertise niet in het logo zit, maar in de mensen die het doen. Ze weten dat ik waarmaak wat ik zeg. Dat geldt ook voor het hele kantoor.’

Er zijn in de advocatuur twee grote vastgoedinitiatieven geweest: Lexence en Straatman Koster. Spiegelen jullie je aan deze twee kantoren?
Klijn: ‘Nee, wij denken dat de vastgoeddisciplines nog nooit op zo’n manier zijn verenigd als bij NewGround Law. Lexence zou je geen vastgoed-boutique kunnen noemen. Straatman Koster speelt meer een regionale rol. Cynthia zei direct: Ik ben niet van plan me te gaan richten op een ander soort zaken dan ik al deed. Zij doet deals van rond de € 100 mln en heeft vooral te maken te maken met grote partijen. Dat blijft ze ook doen vanuit NewGround Law.’

Terug naar de vergelijking met CBRE en Deloitte. Een reden voor veel klanten om te kiezen voor bekende grote namen, is dat een klant een excuus wil hebben als het misgaat. Als je hebt gekozen voor NautaDutilh en je verliest je zaak, dan kun je tenminste naar derden volhouden dat je er alles aan gedaan hebt. Als je in zee gaat met een nieuwe naam, heb je meer uit te leggen.
Klijn: ‘Ik denk dat onze klanten goed weten wat in hun belang is. Dat is namelijk de beste gespecialiseerde advocaat. Dat is belangrijker dan het bekendste kantoor. Dat hebben we gemerkt.’
De Witt Wijnen: ‘En de markt zal dat in de komende tijd nog meer gaan merken. Per 1 juni zijn we zelfs uitgebreid met André Gaastra en zijn team, die alle aspecten van het technisch milieu- en handhavings- en toezichtrecht beheerst. Een welkome aanvulling.’

Anne-Marie Klijn
Anne-Marie Klijn is sinds 1990 advocaat en was in 2019 founding partner van NewGround Law. Ze adviseert ondernemingen en overheden op alle gebieden waar de overheid een directe invloed heeft op de samenleving. Hierbij kan het gaan om ruimtelijke ordening, milieu, natuur, energie, water, verkeer- en vervoer, subsidies, onderwijs, gezondheidszorg, overheidsaansprakelijkheid, planschade en nadeelcompensatie. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar duurzaamheid en circulair bouwen.
Behalve advocaat is Klijn rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Midden-Nederland. Zij was in 2015–2019 gemeenteadvocaat van Amsterdam en was in 2016 en 2017 genomineerd door de Financial Times Innovative Lawyers. Klijn was Leading Individual bij Legal500 2019, bij Environment and Planning. Bij Chambers staat ze genoteerd in Band 1 bij Public Law: Planning and Environment.

Charles van Rijckevorsel
Van Rijckevorsel heeft de founding partners bij elkaar gebracht om NewGround Law op te richten. Hij staat voornamelijk institutionele beleggers en andere belangrijke vastgoedspelers bij, zowel met raad als bij juridische complexe procedures. Hij is een vermaard procesadvocaat, maar heeft ook ruime ervaring in het contracteren en begeleiden van transacties. Van Rijckevorsel is inmiddels ruim 26 jaar werkzaam in de advocatuur. Voorheen werkte hij 7,5 jaar bij Baker McKenzie. Kort nadat hij daar als partner was benoemd, vertrok hij in 2001 om samen met anderen RechtStaete op te richten. Na daar ruim 18 jaar als partner werkzaam te zijn geweest, besloot hij om een nieuwe uitdaging aan te gaan met gelijkgestemde professionals, die hij vond in De Witt Wijnen en Klijn.

Cynthia de Witt Wijnen
Cynthia de Witt Wijnen is founding partner van NewGround Law en begeleidt vrijwel uitsluitend internationale vastgoedpartijen bij transacties van hotels, kantoren, winkel- en distributiecentra. Ze is steevast betrokken bij de grootste transacties in de Nederlandse markt: de verkoop voor € 360 mln van een grote kantorenportefeuille en de aankoop (€ 260 mln) van een high-end 5-sterrenhotel in Amsterdam. Voor de oprichting van NewGround Law werkte De Witt Wijnen 11 jaar bij Baker McKenzie, waarvan de laatste jaren als partner. Ook is ze verbonden geweest aan een commissie onder de vlag van de Verenigde Naties in New York. In 1993 startte ze haar carrière bij De Brauw. De Witt Wijnen is in 2015 door de rechtbank in Amsterdam beëdigd tot toegevoegd notaris.
De Witt Wijnen staat genoteerd bij de Real Estate Leading Notaries in Band 2 bij Chambers 2019. In Legal500 2019 staat ze genoteerd in Tier 2 bij Real Estate.

Profiel André Gaastra
André Gaastra heeft naast rechten tevens scheepswerktuigkunde gestudeerd en de Grotius specialisatieopleiding Algemeen Bestuursrecht voltooid. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring als advocaat in het bestuursrecht, vastgoed- en sanctierecht en ervaring in handel en (chemische) industrie. Cliënten zien zijn ervaring in het bedrijfsleven als een belangrijke pré bij de behandeling van complexe juridische vraagstukken. Gaastra is door Who’s Who Legal erkend als Global Leader Environment 2019.