Muermans klaagt Staat aan

Vastgoedondernemer Harry Muermans uit Roermond heeft op 6 december 2017 de Staat der Nederlanden gedagvaard vanwege onrechtmatige overheidsdaden ten opzichte van zijn persoon. Muermans wil eindelijk eens weten of hij vervolgd gaat worden voor de Klimop-zaak of niet.

Muermans is van mening dat hij al sinds 2007 – dus ruim tien jaar lang - door zowel het Openbaar Ministerie als rechtbanken aan het lijntje wordt gehouden, zonder dat er ooit officieel een dagvaarding tegen hem is uitgebracht.

Muermans werd verhoord en uiteindelijk als verdachte aangemerkt in de Klimop-zaak. Dit was de grootschalige vastgoedfraude met Philips Pensioenfonds en Rabobank waarvoor onder meer Jan van Vlijmen veroordeeld is.

Tot nu toe heeft Muermans nooit voor de zaak voor de rechter gestaan. Ook heeft hij geen schikking kunnen treffen zonder schuld te bekennen, zoals onder andere Harry Hilders dat heeft kunnen doen. Maar het Openbaar Ministerie heeft hem echter ook nooit afgevoerd van de verdachtenlijst.

Volgens het OM heeft Muermans zelf bijgedragen aan de lange termijn: hij en zijn advocaten hebben allerlei vertragingstactieken toegepast.

Maar intussen heeft Muermans er genoeg van. Hij zegt dat omdat hij nog steeds verdachte is, hij aanzienlijke financiële schade heeft opgelopen. Hij wordt voortdurend door bepaalde media in een onjuist en beschadigend daglicht geplaatst. Het is voor hem onmogelijk geworden om zijn vastgoedportefeuille adequaat te beheren en te exploiteren. Nederlandse banken en (potentiële) relaties weigeren in een aantal gevallen nog langer zaken met hem doen, zo zegt hij. Ook zegt hij dat zijn privé situatie en zijn gezondheid zwaar hebben geleden door het optreden van het OM.