Metrostation Strand in Hoek van Holland is door het publiek uitgeroepen tot de mooiste inzending voor de Rotterdam Architectuur Prijs 2024. Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein op Rotterdam-Zuid won de vakjuryprijs.
Eind vorige week werden de prijzen uitgereikt. Station Hoek van Holland Strand werd beloond met de publieksprijs. Het is de eindhalte van de Hoekselijn, de metrolijn die ter vervanging van de spoorlijn met de nodige vertraging werd aangelegd. Volgens de gemeente Rotterdam laat het station Strand als enige station ter wereld de reiziger letterlijk aan zee uitstappen.
'Liefdevolle renovatie'
Metrostation Strand is een ontwerp van Marc Verheijen en Architectenploeg Stadsontwikkeling Rotterdam in opdracht van Gemeente Rotterdam, gerealiseerd door aannemers combinatie Boskalis Swietelsky. Dit betekent niet alleen minder files, minder vervuiling en minder auto’s in Hoek van Holland, maar Rotterdam heeft er ook voor íedereen een toegankelijke bestemming bij om te wandelen in de duinen, een duik te nemen of te genieten van de zonsondergang.‘Het strand dichtbij voor álle Rotterdammers. Waar de stad nu eindigt opent zich de zee. Aan het einde van de dag keer je om en begint Rotterdam alweer op het zand’, zo leest het juryrapport. Bij de publieksverkiezing gingen plek 2 en 3 naar respectievelijk de Prinsessenflats - 'een liefdevolle renovatie' in opdracht van Woonstad, ontworpen door A3 Architecten en gerealiseerd door Smits en Babel.
Babel is de uitkomst van een open oproep, uitgeschreven door de gemeente Rotterdam om ontwikkelaars en architecten uit te dagen nieuwe woonvormen te ontwikkelen voor gezinnen. Architect Laurens Boodt en Opdrachtgever: AM sloegen de handen in een voor dit project. 'Het gebouw is niet alleen een architectonische maar ook een sociale constructie, een ware innovatie die stad en bewoners onverwachte kwaliteiten te bieden heeft.'
Oordeel jury
De jury sprak de meest waardering uit voor het Grondstoffenstation Afrikaanderplein Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein is een ontwerp van Superuse Studios in opdracht van Afrikaanderwijk Coöperatie, gerealiseerd door Aannemingsbedrijf Mostert. De jury is onder de indruk van de alomvattende wijze waarop het Grondstoffenstation inhoud en architectonische expressie geeft aan een regeneratieve manier van omgaan met de stad. In het Grondstoffenstation Afrikaanderplein ziet zij een optimistische manifestatie van het grotere stedelijke systeem van Rotterdam waarin ‘menselijke en niet-menselijke levenden’, de natuurlijke en gecreëerde omstandigheden van een plek en alle stromen die daar doorheen voeren, samenkomen. Het markeert een omslag in de architectuur.
Metrostation Strand en de Prinsessenflats ontvingen naast de eerste en tweede plaats publieksprijs ook een eervolle vermelding van de vakjury.