Malaise winkelmarkt biedt ruimte voor nieuwe toetreders

Het opnamecijfer voor de winkelmarkt is sinds tijden niet zo laag geweest en beleggers kiezen het hazenpad. Nieuwe toetreders grijpen hun kansen

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 21 december 2018

Aberdeen Standard Investments, een grote Britse asset manager met stevige belangen in Europa, heeft aangekondigd de exposure in retail te verkleinen. Kleinere winkels en winkelcentra worden van de hand gedaan, om te investeren in grotere, dominante winkelcentra in bijvoorbeeld België en Frankrijk. Reden is dat de asset manager de komende jaren geen huurgroei verwacht in de stadscentra, maar wel in winkelcentra met een sterke regionale binding, vertelt de asset manager op beleggerssite IEX. In combinatie met een boodschappenfunctie zullen deze centra aantrekkelijk blijven, verwacht Aberdeen. Het aandeel retail wordt overigens ingeruild tegen middeldure huurwoningen en mixed use.
Het is niet de enige belegger die zijn retailportefeuille nog eens goed tegen het licht houdt. Long-time retailinvesteerder Redevco, met de C&A-legacy stevig geworteld in de winkelmarkt, diversifieert zijn belangen en zoekt zijn heil ook al in de woningmarkt. De RJB Group, met een omvangrijke, door retailer Ronny Rosenbaum opgebouwde winkelvastgoedportefeuille, deed dat al twee jaar eerder. In de wandelgangen wordt gehoord dat deze beleggers niet de enigen zijn die winkels niet meer zo aantrekkelijk vinden en best graag winkellocaties willen verkopen.

Vergrijzing en e-commerce
Het transactieonderzoek van PropertyNL geeft deze beleggers gelijk. In de eerste 11 maanden van 2018 ligt de opname in de winkelmarkt bijna 30% lager dan in 2017. Met bijna 655.000 m² opname dreigt 2018 het jaar met de laagste opname in vijf jaar te worden.
Boosdoeners zijn de vergrijzing, veranderde consumentenbestedingen en het almaar groeiende belang van e-commerce. Zo komt de gemiddelde online weekomzet in de vijf weken voor Sinterklaas 28% hoger dan in reguliere weken. In die vijf weken is in totaal € 1,6 mrd online omgezet, wederom een record ten opzichte van voorgaande jaren. Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie van de webwinkels, verwacht daarbovenop nog het nodige van de online kerstinkopen.
Online kerstinkopen beperken zich bovendien steeds minder tot alleen maar niet-vergankelijke producten. Supermarkten beginnen de adem van online in hun nek te voelen. Uit een intern memo van Albert Heijn, waarop Distrifood de hand wist te leggen, blijkt dat de supermarktketen verwacht dat zijn winkels in 2019 de marktgroei niet zullen kunnen bijbenen. Marktonderzoeker Nielsen denkt dat de markt met 2,2% zal groeien, maar AH denkt dat zijn eigen supermarkten slechts 1,9% meer omzet zullen boeken. De verschuiving van omzet naar online is daar de oorzaak van.
Toch is het natuurlijk niet alleen kommer en kwel. De dynamiek in de markt geeft nieuwkomers ook kansen. Dat blijkt uit een inventarisatie van PropertyNL naar nieuwe toetreders die in 2018 hun eerste winkel in Nederland hebben geopend. Veel daarvan zijn afkomstig uit het buitenland.

Nieuwkomers
Normal. Deense keten die merkartikelen verkoopt op het gebied van huishouden en persoonlijke verzorging. Inmiddels enkele zaken in Nederland, waaronder Grote Houtstraat 121 in Haarlem.
Lululemon. Een Canadees yoga-geïnspireerd atletisch kledingbedrijf voor dames en heren. Gevestigd in Hartenstraat 13 in Amsterdam.
Mexx. De comeback van het teloor gegane kledingmerk. Het is terug in Nederlandse handen en heeft een winkel geopend in Cityplaza in Nieuwegein.
Free People. Bohemienmode voor dames met een vintagecollectie uit de VS. Eerste winkel in de 9 Straatjes in Amsterdam
Wed2b. Bruidsmode uit het VK. Eerste vestiging Edenstraat 1 in Eindhoven.
Bamboo Baby. Eerste vestiging van een Nederlands winkelidee voor duurzame luiers, winnaar van de wedstrijd ‘Win je winkel’ aan de Zadelmakerstraat in Almere.
Blue Tomato. Oostenrijkse online verkoper van snow-, skate- en surfsportartikelen, opent eerste vestiging aan de Voor Clarenburg in Utrecht.
Flower Burger. Italiaanse hamburgerketen met gekleurde broodjes. Hoek Hoogstraat/Mariniersweg in Rotterdam.
Uniqlo. Japanse kledingretailer, opent vestiging aan Kalverstraat/Rokin in Amsterdam.
Lyle & Scott. Schots kledingmerk, opent eerste vestiging aan De Meent in Rotterdam en tweede in Hoog Catharijne in Utrecht.
Kauf dich Glücklich. Duitse modeketen die zich focust op Scandinavische labels. Eerste vestiging Raadhuisstraat 40 in Amsterdam.
Dogo. Turkse schoenenformule met creatieve prints. Zit aan Kalverstraat 34 in Amsterdam.
Champion. Het Amerikaanse sportkledingmerk heeft een eerste eigen winkel geopend in de 9 Straatjes in Amsterdam.
Moss Copenhagen. Koos voor de Utrechtsestraat in Amsterdam. Eerste eigen winkel van Scandinavisch damesmodemerk.
Ba&sh. Frans damesmodemerk, koos voor de PC Hooftstraat in Amsterdam.
Casa. Toch nieuw, want eerder alleen in de rest van Europa. De keten van Ab Blokker heeft zo’n 100 Xenos-vestigingen overgenomen.
Distrikt Nørrebro. Nederlandse modeformule uit de koker van The Sting House of Brands. Vestiging onder andere aan Eindstraat/Karnemelkstraat in Breda.
Travelteq. Amsterdamse tassenproducent, koos voor een eerste vestiging in de 9 Straatjes in Amsterdam.