MN ziet rijkdom aan kansen voor Europees woningfonds M&G

De Nederlandse pensioenbeheerder MN maakte deze week bekend 400 miljoen euro te steken in een pan-Europees woningfonds van de Britse vermogensbeheerder M&G. Robin Marriot van PropertyEU sprak met Joep Barten van MN en Alex Greaves van M&G over de achtergronden van deze deal.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2023

Gevraagd naar de betekenis van de forse investering, zegt Barten, vastgoedportefeuillemanager bij MN dat dit voor MN en haar opdrachtgevers PMT en PME een ‘zeer gewaardeerde toevoeging’ is aan de vastgoedwoningportefeuille.’ Het helpt de fondsen niet alleen bij het vullen van hun Europese woningportefeuille maar zorgt ook voor diversificatie in specifieke segmenten van de residentiële sector.

Vijf levensfasen

Het nieuwe fonds – het M&G European Living Property Fund -  richt zich op studentenhuisvesting, eengezins- en meergezinswoningen en bejaardentehuizen. De aanpak is gebaseerd op de "vijf levensfasen". De eerste fase is Learn (voor 18-25-jarigen), gevolgd door Connect (25-35s), Grow (30-55s), Relax (55-75s) en Re-connect (65-plus).

MN ziet een 'rijkdom aan kansen' voor studentenhuisvesting, de private huursector, co-living en seniorenwoningen in tal van Europese landen waaronder Ierland, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland.  In dit laatste land heeft het fonds de eerste investering gedaan, om precies te zijn in hoofdstad Helsinki, waar het € 75 mln heeft geïnvesteerd in een nieuwbouwproject op 5 minuten lopen van het centrale zakendistrict.

Duurzame component

Dit mixed use project met hoofdzakelijk een woonfunctie biedt 124 premium serviceappartementen dicht bij een tramhalte bij het centraal station van Helsinki, waar zich adviseurs, advocatenkantoren en banken bevinden. Het project is gericht op de behoeften van de lokale bevolking - 25 tot 35 jaar - de Connect-groep. De investeringen door het fonds moeten behalve een focus op 'juiste demografische groepen op de juiste locaties' ook een duurzame component hebben om te helpen bij de doelstelling van duurzame inkomsten in combinatie met een sterke huurgroei.

Het is niet de eerste keer dat M&G en MN samen investeren. M&G was een van de eerste vermogens beheerders waarmee MN in 2015/2016 belegde, gericht op een nieuwe impuls voor Europees core-vastgoed. Het investeerde ook samen met M&G in onroerend goed in Azië.

Nuances in elk land

Op de vraag wat de impact is van een Europees woonplatform op de markt wijst Greaves, M&G's hoofd UK and European Living, naar de omvangrijke Britse residentiële activiteiten die het al heeft. 'We zien Europa als een heel belangrijk groeigebied voor ons bedrijf als geheel.'Alles wat we doen vanuit het oogpunt van huisvesting wordt gedreven door sociaal-economische behoeften van individuen op basis van hun demografische gegevens. Als je gaat kijken naar de nuances in elk land, zie je de kans die zich voordoet’.

Naast MN heeft een interne klant van M&G, de vermogensbeheerder is een verzelfstandigde dochter van de Amerikaanse levensverzekeraar Prudential, € 178 mln aan het fonds toegezegd.