MIPIM – Primevest streeft naar € 1,6 mrd aan nieuwe acquisities

Primevest Capital Partners gaat een fondsenwervingstraject in met twee investeringsvehikels die in totaal € 1,6 mrd aan nieuwe acquisities moeten verwerven.

Het in Nederland gevestigde Primevest Capital Partners richt zich op stedelijk wonen. Het heeft op de Mipim het Communications Infrastructure Fund II aangekondigd. Het fonds zou kunnen groeien tot € 1 mrd met voornamelijk glasvezelkabels, met mogelijke uitbreidingen zoals zendmasten voor mobiele telefonie en datacenters.

Glasvezelnetwerk

In een interview met PropertyEU zei het bedrijf dat het al een pijplijn van € 500 mln had voor het open-end vehikel, dat is gestructureerd met een investeringsperiode van drie tot vier jaar en een levensduur van 10 jaar, maar eventueel kan worden verlengd. Het biedt een nettorendement van 7–9%.

Het accent ligt op de uitrol van glasvezelbreedbandkabelnetwerken die worden verhuurd aan exploitanten zoals Vodafone in doelmarkten in Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk.

Primevest ziet een enorme groeimogelijkheid aangezien veel delen van Europa – waaronder Duitsland – achterblijven bij innovatieve economieën in andere regio’s, zoals Azië, bij de penetratie van glasvezelbreedbandnetwerken in huishoudens en bedrijven. Corona heeft de noodzaak van een betere breedbandinfrastructuur alleen maar benadrukt.

De strategie verschilt van die van andere investeerders in onroerend goed omdat Primevest investeert in de ‘passieve laag’: het laat de glasvezel aanleggen alvorens het netwerk te verhuren aan operatoren die er hun klanten op aansluiten. 

Parkeerfonds

Over een paar maanden lanceert Primevest ook zijn fonds voor de volgende generatie van parkeergarages, dat € 300 mln wil ophalen. Het nieuwe fonds heeft al voor ongeveer € 600 mln aan acquisities in de pijplijn in doelmarkten Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk en, in mindere mate, het Verenigd Koninkrijk. Frank Noé, head of capital formation en sinds december werkzaam bij het bedrijf: ‘We zien echt de trend bij de exploitanten om parkeren niet langer als onroerend goed te beschouwen, maar meer als infrastructuur door verschillende diensten toe te voegen.’ Dit open-end fonds wordt waarschijnlijk in Q2 gelanceerd. Er wordt al onderhandeld over contracten in Nederland en Spanje.

Naast parkeer- en communicatie-infrastructuur zijn woningen de derde pijler van Primevest. In landen als Duitsland en Spanje worden nog steeds deals gesloten.

Daarnaast nam het bedrijf in november 2021 het in Eindhoven gevestigde Holland Immo Group over. Deze onderneming is actief in de sectoren parkeergarages, woningen en gezondheidszorg.

Vorig jaar werden Peter Helfrich en Gaston Hupkens respectievelijk managing partner en hoofd operations bij Primevest.

Lees ook het interview met Primevest in de april-editie van PropertyEU