Leegstandbeheerders met het Keurmerk Leegstandbeheer

De profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2022

5Huizen Leegstandbeheer
5Huizen Leegstandbeheer uit Den Haag, met een vastgoedbeheertak in Scheveningen, is in 2013 opgericht door Miloeda Vijfhuizen. Eerder was zij algemeen manager bij concurrent Bewaakt & Bewoond. 5Huizen heeft ervaring met leegstaand vastgoed door heel Nederland en plaatst startende ondernemers en bewoners, en ook dikwijls kunstenaars. Met het initiatief 5H Urban Green Collectief wil de organisatie de uitstraling van leegstaande objecten verbeteren door eigenaren te koppelen aan creatieve professionals met duurzame ideeën. Bekend project van 5Huizen Leegstandbeheer is Bonte Koe 1650 aan de Brouwersgracht in Amsterdam, waar pop-up events en exposities plaatsvonden van Amsterdamse ontwerpers.

Ad Hoc Beheer
Ad Hoc is een van de grootste Nederlandse leegstandsbeheerders. Het bedrijf heeft tien vestigingen in ons land, in de grote steden en onder meer Zwolle, Breda en Maastricht. Daarnaast zijn er nog tien Britse vestigingen, onder andere in Londen en Bristol. Algemeen directeur Claudia Duinisveld voert in Nederland zo’n 100 medewerkers aan. Ad Hoc voorziet ook in het beheer van flex-woningen en het huisvesten van bijzondere doelgroepen, zoals vluchtelingen en statushouders. Ruim de helft van de portefeuille bestaat uit woningen. Het bedrijf heeft volgens eigen opgaaf ‘duizenden’ objecten in Nederland onder beheer, opgeteld zo’n 1 mln m². Onder de opdrachtgevers bevinden zich het Rijksvastgoedbedrijf, gemeenten, woningcorporaties als Woonstad en Vestia, de Universiteit van Amsterdam en ABN Amro. Voorbeelden zijn het UvA-project Start-up Locatie Amsterdam en de recente huisvesting van economische daklozen in Amstelveen, in samenwerking met Maarsen Groep en De Regenboog Groep. Daarnaast is het bedrijf actief met leefbaarheidsprojecten in stadswijken, onder de noemer ‘Ad Hoc Samen’.

Alvast
Het Rotterdamse Alvast heeft ook regiovestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Arnhem. Directeur Richard de Bruijn stuurt in totaal ongeveer 25 medewerkers aan. Het beheer van kantoren is goed voor 40% van de portefeuille, wonen en maatschappelijk vastgoed nemen ieder 20% voor hun rekening en winkels de rest. In totaal heeft Alvast meer dan 1500 objecten onder beheer. Opdrachtgevers zijn onder meer de woningcorporaties Woonwenz, Vesteda, De Goede Woning en Vivare. Opvallende projecten: woningen in de Amsterdamse Bijlmerbajes, in zorginstelling Het Dorp in Arnhem en in een vakantiepark in het Brabantse Geertruidenberg. Onlangs tekende het bedrijf voor het tijdelijke beheer van gebouwencomplex De Klokkenhof op het Amsterdamse Surinameplein, tot de geplande herontwikkeling van start gaat. Alvast is ook actief in sociaal beheer, met ‘Alvast voor Elkaar’. Daarbij brengt de beheerder verschillende doelgroepen onder één dak, bijvoorbeeld in seniorencomplexen die op de nominatie staan voor sloop of grootschalige renovatie. Geselecteerde jongere bewoners vullen de leegkomende woningen op, zoals in de Julianaflat in Venlo.

Antikraak.nl
Antikraak.nl is onderdeel van Jansen Vastgoedbeheer en is actief in Amsterdam en de Randstad, met vestigingen in Amsterdam en Haarlem. Directeur is Patrick Jansen. Afkomstig van Zwerfkei, startte hij het bedrijf in 2019. Sinds afgelopen zomer zit hij in het adviesorgaan van het KLB-bestuur. De organisatie is ook actief in vastgoedbeheer en vastgoedmanagement. De leegstandbeheerportefeuille bestaat uit 36 objecten van in totaal ruim 123.000 m². Die meters zijn breed verspreid over vastgoedcategorieën. Het accent ligt op bedrijfsruimte, goed voor 39% van de objecten. Opvallend zijn de kerken die Antikraak.nl inzet voor tijdelijke verhuur. Opdrachtgevers zijn onder meer het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Amsterdam, NSI en Caransa. Een van de projecten is de voormalige rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam, waar Antikraak.nl sinds eind vorig jaar werkruimtes voor kunstenaars en expositiezalen aanbiedt. Deze invulling loopt vooruit op de nieuwe bestemming van het gebouw, dat herontwikkeld wordt tot museum. In de voormalige Pelgrimskerk in Buitenveldert (Amsterdam) zijn ook werkruimtes en expositiezalen voor verhuur te vinden.

Bewaakt & Bewoond
Het in Den Haag gevestigde Bewaakt & Bewoond werd in 1997 opgericht door eigenaar Jan-Kees Alblas. Het bedrijf heeft woningen, appartementen en kantorencomplexen in beheer, en daarnaast ook bijzondere objecten zoals voormalige theaters en bioscopen, loodsen en kerken. Opdrachtgevers zijn het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers. Een bijzonder complex is de voormalige gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht, tot Bewaakt & Bewoond omgedoopt tot verzamelgebouw De Vrije Wolf. Daarnaast zijn in Utrecht start-ups ondergebracht in een voormalig pand van de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum. In Hilversum vulde de leegstandbeheerder het voormalige kantoor van een marketingbedrijf in met het concept Tante Jans, werkplekken voor start-ups, kunst, cultuur en beweging.

De Kabath Vastgoedbeheer
De Kabath Vastgoedbeheer (DKBV) uit Apeldoorn stamt uit 1991 en is opgericht door Jan Geelen-de Kabath. De leegstandbeheerder is actief in heel Nederland en werkt voor (semi)overheden en beleggers. Sinds 2018 is Joost Hamming directeur-eigenaar, operationeel directeur is Alfons van Gasselt. Met een team van 12 collega’s biedt De Kabath ook bijzondere objecten aan voor tijdelijke verhuur of bruikleen, zoals de Diogenesbunker in Arnhem, waar nu kantoorruimtes zijn gevestigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze bunker onderdeel van luchtmachtbasis Fliegerhorst Deelen van de Luftwaffe en in gebruik als commandocentrum. In een voormalige seksclub in Mook en Middelaar, ten zuiden van Nijmegen, zijn tijdelijk studenten ondergebracht.

De Vastgoedbeschermer
De Vastgoedbeschermer is gevestigd in Leerdam en heeft 16 medewerkers, aangevoerd door directeur Jeroen van de Coolwijk, die in 2003 met de onderneming startte. Ongeveer 725.000 m² heeft De Vastgoedbeschermer onder beheer. Kantoren zijn de belangrijkste categorie, zij zijn goed voor 45% van de objecten in portefeuille, woningen voor nog eens 30%. In Den Haag heeft de leegstandbeheerder start-ups en andere ondernemers ondergebracht in een kantoorgebouw van ongeveer 30.000 m². Een ander project bevindt zich op Texel, waar De Vastgoedbeschermer drie schoolgebouwen geschikt heeft gemaakt voor bewoning en één schoolgebouw beveiligt met een camera-alarmsysteem. Op industrieterrein De Krogten in Breda heeft De Vastgoedbeschermer een bedrijvencomplex onder beheer waarin diverse ondernemers tijdelijk zijn gevestigd. De organisatie maakt zich daarbij sterk voor maatschappelijk verantwoord beheer, onder meer door efficiënt energieverbruik.

FIM Vastgoed
Leegstandbeheerder FIM Vastgoed is een vrij nieuwe, kleine partij en is gevestigd in Haarlem. Oprichter en enige werknemer is Pim Hendriks, eerder werkzaam bij Wagenhof Bedrijfsmakelaars in Haarlem, dat ook een leegstandbeheertak heeft. De portefeuille van FIM bestaat op dit moment uit vier objecten van in totaal 500 m², het merendeel woningen. Opdrachtgevers zijn gemeentes, de Rijksgebouwendienst, aannemers en vastgoedeigenaren. Als opvallend project noemt FIM Fort aan de Winkel, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is nooit verrezen, alleen de fundering, een opslagloods en het fortwachtershuis zijn gebouwd. Naast het terrein beheert FIM ook deze opstallen. Tot enkele jaren geleden was het gebied in gebruik als een camping voor militairen.

Gapph Vastgoedbeheer
Met de overname van Villex Vastgoedbescherming begin dit jaar heeft Gapph Vastgoedbeheer landelijke dekking, met tien kantoren verspreid door Nederland. Vanaf volgend jaar verdwijnt de naam Villex. Het bedrijf is ook actief in België en het Verenigd Koninkrijk. Oprichter en algemeen directeur is Johan van Haaster. Met 85 medewerkers levert de leegstandbeheerder verschillende diensten, waaronder huisvesting voor vluchtelingen, spoedzoekers en studenten. Met ‘Gapph Together’ stimuleert het bedrijf leefbaarheid in en om een pand, wijk of buurt. Van de beheerportefeuille bestaat 70% uit woningen, de overige projecten zijn zorgvastgoed, kantoren en bedrijfsruimte. Zo verhuurt Gapph een voormalige zorginstelling in Amersfoort voor een gemengd-wonenproject, waarbij jongeren samenwonen met jongeren met een zorgvraag. Verder was Gapph dit jaar onder meer betrokken bij tientallen herstructureringsprojecten voor woningcorporaties door heel Nederland.

HOD Leegstandbeheer
De Utrechtse leegstandbeheerder HOD (voluit Huis Oppas Dienst Nederland) is ooit in Groningen gestart en is onderdeel van facilitair dienstverlener Facilicom Services Group. Directeur is sinds mei dit jaar Laurens Mondelaers. Met 13 medewerkers was HOD naast tijdelijk beheer en tijdelijke verhuur dit jaar ook druk met het regelen van plekken voor Oekraïners. De leegstandbeheerder vangt onder meer ruim 90 vluchtelingen op in de voormalige Kolonel Palmkazerne in Bussum. Op dit terrein wonen al ongeveer 30 door HOD geplaatste bewoners. Ook in een schoolgebouw in Alkmaar heeft HOD ruimte gemaakt voor Oekraïners. Daar zet de beheerder nu huismeesters in van 65+. Woningen zijn goed voor bijna 70% van de portefeuille met in totaal ongeveer 600 projecten, maar HOD beheert ook kantoren, bedrijfsruimte en kerken. Opdrachtgevers zijn diverse overheids- en zorginstellingen, woningcorporaties en ontwikkelaars. Voorbeeld van een beheerproject zijn 114 woningen aan het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht. Deze woningen van woningcorporatie Mitros staan op de nominatie voor sloop.

Interveste Beheer
Leegstandbeheerder Interveste uit ’s-Hertogenbosch beheert vastgoed van corporaties, zorginstellingen en gemeenten, waarin tijdelijk bewoners en ondernemers neerstrijken. Bewoners kunnen dat bij Interveste ook combineren met vrijwilligerswerk. De beheerder heeft regiokantoren in de vijf grote steden, Maastricht, Groningen en Zwolle. Ook bijzondere objecten zitten in de portefeuille, zoals boerderijen, zorgcentra, kerken of zwembaden. Een antikraakproject is bijvoorbeeld een voormalig hotel in Helmond, waarvoor een oppas wordt gevraagd. In het Noord-Brabantse dorp Aarle-Rixtel gaat Interveste een voormalig schoolpand beheren, maakte de organisatie onlangs bekend. Negen bewoners en één ondernemer kunnen er op basis van bruikleen terecht in de schoollokalen. Onder de noemer Mijn Boerderij huisvest Interveste specifieke doelgroepen. In elke beheerde boerderij worden ongeveer vier personen geplaatst rond een thema, zoals een zorgboerderij, een studieboerderij of een muziekboerderij.

Livable
Dit jaar krijgt het in Rotterdam gevestigde Livable nog een aparte notering. Afgelopen voorjaar nam branchegenoot VoorkomLeegstand deze partij over en vanaf volgend jaar trekken zij samen op. Livable heeft zeven medewerkers, nu aangevoerd door VoorkomLeegstand-directeur Bastiaan Koetsveld. De organisatie is actief in de regio Rotterdam en Den Haag. Naast tijdelijke verhuur van eengezinswoningen en studentenkamers, ligt de focus op de combinatie van tijdelijke huur met vrijwilligerswerk. Met bijna 300 objecten onder beheer, maken studentenhuizen liefst 60% van de portefeuille uit. Woningen zijn goed voor nog eens 30% en de rest betreft bedrijfsruimte. Opdrachtgevers zijn onder meer ontwikkelaar Nieuw Thureborgh uit Dordrecht en de woningcorporaties Staedion, Maasdelta en Waterweg Wonen. Voorbeelden van projecten zijn het voormalige verzorgingstehuis Livable Thureborgh Campus in Dordrecht en de Sterrenbuurt in Spijkenisse, waar een aantal flats van Maasdelta op de sloopnominatie staan. In de Haagse buurten Dreven Gaarden en Zichten staat te zijner tijd sloop op de agenda van tijdelijk verhuurde woningen van eigenaar Staedion.

Maximus Vastgoedbeheer
Maximus Vastgoedbeheer uit Maastricht is actief in tijdelijk beheer en tijdelijke verhuur, technisch onderhoud, hovenierswerk en ontruimingen. Het bedrijf beheert woningen, ateliers en werkruimten in leegstaande scholen, fabrieken en kantoorgebouwen, vooral in Zuid-Limburg. In portefeuille zitten 1100 wooneenheden en 55 bedrijfsobjecten. Maximus is in 2009 opgericht in Sittard. Directeur en eigenaar van Maximus is Jeroen Hermans. Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren. Vorig jaar won het bedrijf opnieuw de aanbesteding van de gemeente Maastricht voor het beheer van leegstaand vastgoed de komende jaren. Dat betekent dat Maximus daar 14 van de 15 leegstaande objecten gaat of blijft beheren. De beheerder springt in op het gemeentelijke cultuur-economisch beleid door op geschikte locaties bedrijfsruimtes, ateliers en culturele broed- en vrijplaatsen onder te brengen, en doet dat al sinds 2015.

Oranje Steengoed Beheer
Oranje Steengoed Beheer is gevestigd in Heerenveen en heeft een regiokantoor in Ede. Het bedrijf is in 2019 opgericht door Robert Dijkstra, afkomstig van concurrent De Vastgoedbeschermer. De leegstandbeheerder biedt, naast bruikleen en tijdelijke verhuur, ook beveiliging en tijdelijke opslag aan. Opdrachtgevers zijn onder andere particulieren, gemeenten, zorginstellingen, beleggers, ontwikkelaars, beheerders en woningcorporaties. Het bedrijf is vooral actief in het noorden en oosten van het land. Het heeft veel woningen in portefeuille, maar ook werkruimte. In de aanbieding zijn bijvoorbeeld werkplekken in een oude gymzaal plus kleedkamers in de Groningse gemeente Hoogezand, en woonruimte in voormalige scholen in Wehe-Den Hoorn (Noord-Groningen) en Hoogezand.

Totalus Beheer
Totalus Beheer is begin 2019 gestart door Matthijs Stoffels, die voorheen werkte bij Camelot. De leegstandbeheerder is gevestigd in het Westlandse Monster en in Rotterdam. Met een team van vier medewerkers verzorgt het bedrijf onderhoud, beheer, beveiliging en verhuur van panden in diezelfde regio. In portefeuille zitten onder meer woon- en werkruimte in het voormalige gemeentehuis van ’s-Gravenzande, kerkgebouw de Hoeksteen in Maasdijk inclusief de oude pastoorswoning en woonruimte in een voormalige school in Monster. Naast de reguliere projecten zet Totalus zich in voor speciale doelgroepen, zoals arbeidsmigranten, expats en Oekraïense vluchtelingen.

VoorkomLeegstand
Bastiaan Koetsveld richtte het bedrijf ruim 15 jaar geleden op en lijfde dit voorjaar branchegenoot Livable in. Nu opereren de organisaties nog even apart. De Rotterdamse leegstandbeheerder heeft 15 medewerkers. Net als de meeste branchegenoten voorziet VoorkomLeegstand in zowel antikraak en tijdelijke verhuur, als bewaking, opvang van vluchtelingen en ‘social return’. De helft van de objecten in portefeuille zijn voormalige scholen, 30% woningen en nog eens 20% kantoren. Op dit moment heeft VoorkomLeegstand ongeveer 40 complexen in beheer, die vaak uit meerdere objecten bestaan. Opdrachtgevers zijn onder meer de gemeente Leiden, het Rijksvastgoedbedrijf en de woningcorporaties Woonstede en Leystromen. Het voormalige kantoor van de Belastingdienst in Leiden is door VoorkomLeegstand ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Verder beheert het bedrijf woningen in de Wethoudersbuurt in Ede, die op de schop gaan, en woon- en werkruimte in een voormalige school aan de Graaf van Loonlaan in het Limburgse Heythuysen.

VPS Nederland
VPS heeft een landelijke dekking met kantoren in de vier grote steden en onder meer in Enschede, Eindhoven en Den Bosch. De organisatie maakt deel uit van de Britse VPS Group, dat in 2013 de Nederlandse leegstandbeheerder FMT overnam. Naast tijdelijk beheer is VPS met 65 medewerkers actief in beveiliging, brandveiligheid en onderhoud. Directeur is Jeroen van der Poel. Een greep uit de opdrachtgevers: het Rijksvastgoedbedrijf, diverse gemeenten, Kroonenberg, CBRE en woningcorporaties De Key, Ymere en Ons Huis. VPS heeft ongeveer 2500 gebouwen in beheer. Net gestart is een ‘special project’ op het terrein van de voormalige Unilever-margarinefabriek in Rotterdam, bekend als het Upfield-terrein. Daar is ruimte voor ondernemers die passen binnen thema’s als cultuur, ambacht en duurzaamheid. In de voormalige koepelgevangenis FutureDome in Breda, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, verhuurt VPS 15 gebouwen aan tijdelijke huurders met een mix van werken en welzijn. Een ander voorbeeld van een project is het Gasthuiskwartier in Den Bosch, een voormalig ziekenhuisterrein waar nu tijdelijk bewoners, ondernemers, kunstenaars en horeca zijn ondergebracht.

Zwerfkei Tijdelijk Beheer
Zwerfkei, tegenwoordig voluit Zwerfkei Tijdelijk Beheer, begon met antikraak in 1980 en is daarmee de grondlegger van het vakgebied. De Amsterdamse makelaar Eyk Backer richtte de organisatie op. Hij was in 2009 medeoprichter van branchevereniging VLBN en in 2010 van keurmerk KLB. Afgelopen voorjaar werd het bedrijf met zijn zeven medewerkers overgenomen door branchegenoot Ad Hoc, al blijft Zwerfkei wel onder de eigen naam bestaan. Michael Braat van Ad Hoc neemt voorlopig de honneurs waar als directeur, Backer blijft de komende periode aan als adviseur. De portefeuille van de Amsterdamse leegstandbeheerder bestaat voor 70% uit woningen, maar brengt ook ondernemingen tijdelijk onder in kantoren en bedrijfsruimten. Kerken zijn goed voor 5% van de portefeuille, die in totaal volgens opgaaf ‘minder dan 500 projecten’ bevat. De gemeente Amsterdam, woningcorporaties en beleggers zijn opdrachtgevers. Voorbeeld van een opvallend project is de tijdelijke verhuur van ruimte in Art Chapel Amsterdam, het nieuwe kunstcentrum aan de Zuidas.

Leegstandbeheerders zonder KLB-keurmerk

Monoma Nederland
Monoma is onderdeel van Mosaic World, voorheen Camelot Europa. Die naam is, na ongunstige publiciteit, helemaal losgelaten. Met het nieuwe merk Monoma wil Mosaic-ceo Patricia Gehring vooral tijdelijk beheer bieden, maar ook leegstandbeheer, spoedopvang en transformatie. Het bedrijf is gevestigd in de grote steden en heeft 150 medewerkers. Het aantal woon- en werkruimtes in portefeuille raamt de beheerder op meer dan 7500 en het totale aantal vierkante meters op ruim 250.000. Afgelopen jaar bood Monoma onder meer in Tilburg, Venlo en Hoorn onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Ook bracht de leegstandbeheerder studenten onder in tijdelijke woningen, zoals een kantoorgebouw in Tilburg en een getransformeerd verzorgingstehuis in Amstelveen. Dit voorjaar realiseerde Monoma 139 tijdelijke woningen in voormalig kantoorgebouw Het Plot in Nederland.

Prevenda
Prevenda is ongeveer 15 jaar actief in Nederland en is gevestigd in Oss. Als onderdeel van Atrium Invest wordt het bedrijf geleid door directeur Angelo van Schaijk. De leegstandbeheerder is actief in antikraak, tijdelijke verhuur en makelaardij. Ook Prevenda is het afgelopen jaar in de weer geweest met het onderbrengen van Oekraïners in tijdelijke woningen, vooral in Oss en de gemeente Wijk bij Duurstede. Prevenda biedt vooral woonruimte, ook in bijzondere objecten zoals oude scholen, boerderijen en een Carmelietenklooster in het dorp Waspik, onderdeel van Waalwijk. In België, in de buurt van Luik, kon je als antikraker zelfs terecht in Château de la Louveterie. Naast woonruimte zitten er werkplekken in de portefeuille en ruimte die geschikt is voor pop-up shops.

Wolf Huisvestingsgroep
Het in Utrecht gevestigde Wolf Huisvestingsgroep is in 2006 door directeur Frank van Min opgericht als antikraakbedrijf. Naast leegstandbeheer is de organisatie nu ook actief in verhuur en beheer van woningportefeuilles. Aanvankelijk luidde de naam ‘The Wolf Vastgoedbeheer’, naar een personage uit de film Pulp Fiction dat bekendstaat om zijn doortastende manier van werken. Wolf heeft vooral woningen en oude kantoorgebouwen in zijn leegstandportefeuille. Zo verzorgt het bedrijf op het terrein van de Wageningen University de tijdelijke verhuur aan ongeveer 400 studenten van containerwoningen die over enkele jaren gesloopt of verplaatst zullen worden.