Kijkshop sluit alle winkels per direct

Winkelketen Kijkshop heeft zijn 70 winkels per direct gesloten. Vandaag (dinsdag) vragen de Zweedse eigenaren het faillissement aan voor de keten.

Dit melden de eigenaren maandagavond in een persbericht. Door het faillissement komen ongeveer 400 medewerkers op straat te staan.

Kijkshop richtte zich op elektronica, sieraden en huishoudelijke appartuur. De eerste winkel opende in 1973 in 's-Hertogenbosch en had een destijds vernieuwend concept: de artikelen stonden uitgestald in glazen vitrines. De koper gaf bij aanschaf het bijbehorende nummer door aan een baliemedewerker die ervoor zorgde dat het uit het bijbehorende magazijn werd opgehaald. Met deze aanpak kon Kijkshop volstaan met belangrijk minder winkelpersoneel.

De keten maakte tot 2002 deel uit van Maxeda, daarvoor VendexKBB geheten, het bedrijf waartoe ooit een groot aantal winkelformules behoorden zoals V&D, Bijenkorf en Hema. Dat jaar kwam Kijkshop via een management-buyout terecht bij Retail Network die het in 2007 verkocht aan het Zweedse Klockgrossisten i Norden Netherlands BV. Die schoof de winkelketen, die op het hoogtepunt 100 vestigingen had, in maart 2015 door naar het eveneens Zweedse Listerus & Partners Capital Advisors.

Vorig jaar maart sloten de Zweden 20 van het inmiddels tot 87 vestigingen gereduceerde winkelbestand. In mei 2017 introduceerde Kijkshop een geheel nieuwe winkelformule waarbij aanbevelingen van consumenten op internet moesten leiden tot verkopen in de winkels. Het faillissement heeft overigens geen betrekking op het opgezette internetplatform, dat draait door.

De site van Kijkshop functioneerde bij het schrijven van dit bericht op maandagavond overigens nog maar ten dele. Bestellingen konden niet meer worden geplaatst.

Dalende omzetten hebben de eigenaren tot het faillissement gedwongen. In 2016 boekte de keten een verlies van € 18,4 mln. Volgens het persbericht is de sluiting van de winkels noodzakelijk om het internetplatform in de lucht te kunnen houden. Er was vorig jaar een crowdfunding-actie noodzakelijk om de stap naar e-commerce te kunnen betalen. De actie leverde toen ongeveer € 1 mln op.