Huis Zoudenbalch uit 15e eeuw te koop

Twee corporaties doen een monumentaal gotisch wooncomplex in de binnenstad van Utrecht in de verkoop.

Lekstede Wonen en Woongoed verkopen Huis Zoudenbalch omdat het niet meer behoort tot hun kerntaak. Het rijksmonument ligt aan de Donkerstraat, een zijstraat van de populaire winkelstraat Steenweg. Het complex beschikt over 24 appartementen, 21 bergruimten, een overdekte fietsenstalling en een ruime binnentuin. Capital Value zal het verkoopproces begeleiden.
Het complex heeft een gotische uitstraling, kenmerkende rode luiken en een rijke geschiedenis. Een renovatie in 2011 zorgde ervoor dat de appartementen weer volledig aan de moderne eisen voldoen.

Ed de Groot, directeur-bestuurder van Lekstede: ‘Reden voor verkoop is dat het complex niet meer behoort tot de kerntaak van Lekstede Wonen en Woongoed Zeist, namelijk het bouwen en verhuren van sociale huurwoningen. Beide corporaties willen zich meer richten op het bouwen en verhuren van woningen passend voor de doelgroep.’

Brand in 1903
Het huis is rond 1467 ontstaan ter hoogte van de Donkerstraat en het bestaat uit meerdere, mogelijk nog oudere, delen. Aan de Mariaplaats/Mariastraat bevindt zich onder meer een rijksmonumentaal poortgebouw, genaamd Bakkerspoort, dat uit omstreeks 1475 dateert en eveneens bij het huis hoorde.
Het huis is vernoemd naar het patriciërsgeslacht Zoudenbalch, in de middeleeuwen een van de voornaamste families in de stad en naast dit huis tevens eigenaar van onder meer stadskasteel Oudaen.
In 1903 raakte huis Zoudenbalch bij een brand ernstig beschadigd. Hierbij werd vrijwel het gehele interieur verwoest. In 1905 volgde een restauratie onder leiding van de architect Pierre Cuypers. Omstreeks 1964 volgde de laatste restauratie en verbouwing in 2011.