Hudson's Bay verkoopt Europese tak

Aandeelhouders van het Canadese warenhuis Hudson’s Bay gaan de Europese tak, minus de Nederlandse winkels, verkopen en het concern van de beurs halen.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 21 juni 2019

Dat is een voorstel van een groep aandeelhouders onder leiding van de topman Richard Baker, die samen 57% van de aandelen in handen hebben. Omdat HBC in Nederland huurt, zijn deze activiteiten een stuk minder aantrekkelijk.

De Europese tak met warenhuisgroep Kaufhof én de 15 Nederlandse Hudson’s Bay’s, is sinds vorig najaar gefuseerd met het Duitse Karstadt, eigendom van retailbedrijf Signa van de Oostenrijkse miljardair René Benko. HBC verkoopt het (resterende) minderheidsbelang aan Signa voor $1,5 mrd. Maar dit geldt niet voor de Nederlandse winkels. Als onderdeel van de transactie neemt HBC het eigendom van de Nederlandse winkels over en ‘bevrijdt’ het Signa van zijn verplichtingen in Nederland, schrijft Helena Foulkes, ceo van HBC in een persbericht.

Benko’s Karstadt en Kaufhof in Duitsland, vaak met vestigingen tegenover elkaar, zijn inmiddels gefuseerd. Onderdeel van de huidige deal is dat Sigma ook de volledige zeggenschap krijgt over het vastgoed van de warenhuizen. In tegenstelling tot in Nederland, waar Hudson’s Bay de warenhuizen huurt, is daar veel van het vastgoed waar de warenhuizen in gevestigd zijn nog in eigendom.

Dat geldt ook voor het vastgoed van Hudson’s Bay in Canada en de Verenigde Staten. Al in 2017 vonden beleggers dat de waarde van het vastgoed niet weerspiegeld werd in de beurskoers. Sinds de beursgang in 2012 heeft het bedrijf al twee derde van de waarde verloren. Dat de beleggers gelijk hebben het vastgoed meer waarde toe te kennen dan de retailactiviteiten, bewees de daarop volgende verkoop van de flagship store van Lord & Taylor in New York aan WeWork Property Advisors, een joint venture van het flexibele kantoorconcept WeWork en belegger Rhone Capital. De verkoopsom was $ 850 mln. Rhone Capital en WeWork maken nu ook deel uit van de aandeelhoudersgroep die HBC van de beurs wil halen.

Dat scenario gaat voor Nederland dus niet op, omdat KKR al jaren geleden hetzelfde recept op Vendex-KBB heeft toegepast. Daardoor is het eigendom van de voormalige V&D-vestigingen waar Hudson’s Bay in zit, nu versnipperd. HBC heeft een financieel adviseur in de arm genomen om de opties voor de Nederlandse activiteiten te beoordelen. De geruchten zijn dat de Nederlandse tak vorig jaar een verlies heeft gedraaid van € 80 mln.