Hoofdkantoor PostNL naar Haags Stationspostgebouw

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL kan midden 2021 de verhuisdozen inpakken. Het hoofdkantoor vertrekt dan van de Prinses Beatrixlaan naar het monumentale Haagse Stationspostgebouw.

Het Stationspostgebouw is een Rijksmonument, ontworpen in 1939 door rijksbouwmeester G.C. Bremer, en ligt bij het NS-station Den Haag HS. Nadat de Centrale Ondernemingsraad een positief had afgegeven kon deze week het contract met herontwikkelaar/verhuurder Life makes Sens worden getekend. Het bedrijf is een samenwerking tussen de Belgische investeerder Life en de Nederlandse ontwikkelaar Sens. Met de komst van PostNL is het circa 30.000 m² grote gebouw op de hoek van de Waldorpstraat en de Rijswijkseweg goeddeels verhuurd.

Het gebouw wordt door Braaksma & Roos Architectenbureau ingericht naar de wensen van PostNL. De entree krijgt een open karakter en is verbonden met de directe omgeving. Verder komt er een atrium in het midden, waardoor alle verdiepingen zichtbaar met elkaar zijn verbonden. Deze aanpak is specifiek gericht op samenwerking.

De Belgische ontwikkelaar Life kocht het Stationspostkantoor in 2016 volgens het Kadaster voor een bedrag van € 8 mln. Later ging Life een samenwerking aan met de Haagse ontwikkelaar Sens Real Estate om ondermeer het gebied tussen Den Haag HS en de Haagse Hogeschool te herontwikkelen. Het naastgelegen voormalige postgebouw The Globe (35.000 m²) en een ontwikkelplot tussen het spoor en de Waldorpstraat maken ook deel uit van de plannen. Op deze locatie wordt nieuwbouw gerealiseerd. De volledige ontwikkeling komt samen op een totale oppervlakte van zo’n 200.000 m².

PostNL is nu nog gevestigd in het ruim 28.000 m² grote Groen Toren aan de Prinses Beatrixlaan 23. Dat werd in 2012 heropend na een grondige duurzame renovatie, waarbij het van een G naar B-label ging. PostNL sloot toen een nieuwe 10-jarige huurovereenkomst met de toenmalige eigenaar, het Dutch Office Fund van CBRE Global Investors. Tijdens de renovatie bleef het kantoor door PostNL in gebruik. Het post- en pakettenbezorgbedrijf zit hier al veel langer. 

In 2017 verkocht CBRE Global Investors de Groene Toren voor € 59 mln aan Goldman Sachs.

Bij het traject waren ondermeer CBRE, Kader|Partner in Vastgoed en Traject Adviseurs & Managers betrokken.

Laatste nieuws

Evenementen