Holendrecht staat voor grote vernieuwing

Holendrecht-West in Amsterdam is bijna 50 jaar geleden gebouwd en daarom toe aan vernieuwing, vindt de gemeente. De straten, pleinen, de bebouwing en de ruimtelijke opzet van het centrumgebied worden daarom serieus opgeknapt. Daarnaast worden er door sloop-nieuwbouw ruim 600 woningen toegevoegd.

Dat heeft het stadsbestuur besloten, na uitgebreide participatie in de buurt. Wethouder van Dantzig: ‘Holendrecht staat voor een geweldige vernieuwing. Samen met de buurt hebben we plannen opgesteld voor een groene openbare ruimte met een groot plein en plekken om te ontspannen. Daarnaast bouwen we zeshonderd nieuwe woningen, waarvan de helft middeldure huur of koop. Belangrijk want elke woning telt.’

Woningbouw

In het gebied worden 107 sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door ongeveer 750 woningen van verschillende typen: er is ruimte voor ouderen, starters en bewoners die willen groeien en in de buurt blijven wonen. De 750 woningen bestaan uit maximaal 30% sociale huur, minimaal 25% middeldure huur, 25% middeldure koop en 20% vrije sector koopwoningen.

Ook plek voor detailhandel

Rondom het nieuwe Holendrechtplein wordt er plaats gemaakt voor detailhandel. Nieuwe plekken voor werk en horeca komen in het gebied tussen het stationsplein en het nieuwe Holendrechtplein. Ook het nieuwe Huis van de Wijk krijgt een ingang aan het plein. Het nieuwe schoolgebouw en sport- en spelvoorzieningen komen aan de oostkant van het plein. Hier is de buurt iets rustiger dan rondom het station, zodat dit vooral een plek wordt voor de buurt. De plannen voor Centrum Holendrecht zijn mede tot stand gekomen door bewonersparticipatie en dankzij een aantal goede punten aangepast.