Hoge Raad bekrachtigt gevangenisstraf oud-directeur Vondel Vastgoed

De voormalig directeur van de Amsterdamse vastgoedhandelaar Vondel Vastgoed, Jurriaan de Reijer, is definitief veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf, heeft de Hoge Raad bepaald.

Het is een staartje van de transacties tussen Vondel Vastgoed en woningbouwcorporatie Rochdale, die 17 jaar terug de markt schokten. Zij hebben eerder geleid tot gevangenisstraf voor Rochdale-bestuurder Hubert Mölenkamp (3 jaar en 3 maanden) en het einde ingeluid van notariskantoor Bernard Blijleven.

In het begin van deze eeuw had Blijleven een goedlopende praktijk aan de Herengracht in Amsterdam en was De Reijer eigenaar van de grote Amsterdamse beheerder/woninghandelaar Vondel Vastgoed.

In 2017 werd Blijleven uit het notarisambt gezet, nadat bijna € 2 mln van zijn cliënten was verdwenen. Het werd toen gezien als de grootste notariële fraude van de laatste 30 jaar, maar uiteindelijk werd hij hier niet voor veroordeeld. Inmiddels is de zaak ruim ingehaald door de deze week aan het licht gekomen miljoenenfraude bij Pels Rijcken. In de zaak tegen Blijleven wees justitie op het ‘uiterst fantasievolle karakter’ van de notaris over de verdwijningen. Zo zou hij zijn benaderd door een spion.

De zaak met De Reijer draait om een ABC-transactie met een appartementencomplex in de Gilles van Ledenberchstraat in Amsterdam Oud-West. De Fiod deed daarbij een ongewone inval bij het notariskantoor van Blijleven. Hij had de deal gefaciliteerd, waarbij een pand van € 1 mln binnen drie uur voor € 1,8 mln werd doorverkocht. De Reijer hield daarbij € 850.000 voor de fiscus verborgen.

De Reijer kreeg een vliegende start door de Universiteit van Amsterdam, die het vastgoed aan de Oudezijds Voorburgwal aan hem verkocht. Hij verkocht de appartementsrechten door en begon met het vermogen aan de herontwikkeling van oude ziekenhuizen, scholen en kloosters tot woningen. Jurriaan de Reijer woonde van 1999 tot 2004 in St. Tropez. Hij ontwikkelde onder andere zo’n 150 villa’s en legde hij een golfbaan aan bij Les Forges. In Frankrijk loopt volgens het Financieele Dagblad nog een civiele procedure tegen hem.