Heitman in de spotslights om te hoge huren

De Amerikaanse vastgoedbelegger Heitman vraagt teveel huur voor een aantal van haar woningen in Rotterdam zo meldt RTV Rijnmond. De beheerder spreekt van oude contracten en belooft beterschap. 

In de weken dat het er om draait wat betreft het doorgaan van de Wet betaalbare huur, richt RTV Rijnmond de spotslights op de huursector in Rotterdam. Uit onderzoek naar uitspraken van de huurcommissie blijkt dat een aantal Rotterdammers de afgelopen jaren met succes bezwaar aantekenden tegen de huur van hun woning. De commissie stelde vast dat de gevraagde huur hoger was dan de liberalisatiegrens maar niet matchte met het vastgestelde punten dat voor die grens geldt. In de 6 gevallen waar Rijnmond op stuitte werd de verhuurder gedwongen om de overmatige gevraagde huur, tussen de € 200 en € 440 per maand, met terugwerkende kracht terug te betalen, oplopend tot een totale som van van bijna € 50.000.

In de tweede aflevering onthult Rijnmond om welke verhuurder het gaat. Het blijkt de Amerikaanse vastgoedbelegger Heitman te zijn, goed voor ongeveer 400 woningen in de Maasststad. In totaal heeft de eigenaar sinds 2019  27 zaken bij de huurcommissie aan zijn broek gehad. Over te hoge huren, maar ook over slecht onderhoud en te hoge servicekosten. In 21 zaken krijgen de huurders gelijk, in één zaak de verhuurder. Vijf zaken worden ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard, en eentje ingetrokken.

Het Rotterdamse Steens Beheer treedt op als verhuurmakelaar en beheerder. Directeur Ed van de Kamp erkent de problemen maar stelt dat het een overblijfsel uit het verleden zou zijn. 'Er zijn al langere tijd geleden maatregelen getroffen om dit in de toekomst zoveel mogelijk te beperken. Daar waar nodig wordt dit gecorrigeerd.'

Volgens Rijnmond zijn de te hoge huren ook nu nog aan de orde van de dag en gaat het om huurcontracten met te hoge huurprijzen die onder de huidige eigenaar zijn ingegaan. Als de omroep wijst wijst op een voorbeeld van een woning waarvan de huur eerder was gecorrigeerd en de nieuwe huurder alsnog teveel huur moet betalen stelt Steens:  'Dat is een voorbeeld dat mij niet bekend is. Maar ervan uitgaande dat u het bij het juiste eind heeft, dan kan er niet anders dan geconcludeerd worden dat dat niet goed is gegaan en dat hier gecorrigeerd moet worden.'

Volgend week dinsdag stemt de Eerste Kamer over het doorgaan van de Wet betaalbare huur, waarbij ook de middenhuur gereguleerd wordt op basis van het woningwaarderingsstelsel en en de liberaliseringsgrens op 186 punten komt te liggen. Vanuit de vastgoedsector is er veel weerstand tegen. Te elfder ure kwam makelaarvereniging NVM deze week nog met een pleidooi tegen de wet die zou leiden tot een een nog kleinere huursector. 

Of de weerstand wat uithaalt is de vraag. Afgezien van de VVD en BBB, was er tot nu toe politiek breed hoofdzakelijk steun voor het laatste kunstje van demissionair woonminister De Jonge.