Hand in hand woondiscriminatie aanpakken

De gemeente Rotterdam en het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam gaan samen woondiscriminatie aanpakken. In een pilot wordt anoniem reageren op woningaanbod getest. 

Met de proefperiode, die vandaag ingaat en zes maanden duurt,  wil de gemeente ongewenst verhuurgedrag van verhuurders en verhuurbemiddelaars, zoals woondiscriminatie, tegengaan. Verhuurders mogen niet mogen selecteren op persoonskenmerken als herkomst, geslacht, nationaliteit of godsdienst. Maar uit onderzoek blijkt dat dit toch vaak gebeurt. Zo hebben kandidaat-huurders met een niet-Nederlands klinkende naam 23% minder kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging.

Persoonlijk woonpaspoort

Voor de proef de is het nieuwe woonplatform ‘Eerlijk te Huur’ in het leven geroepen. De kandidaat schrijft zich in via een soort beveiligde kluis. Hierin maak je een persoonlijk ‘Woonpaspoort’ aan met daarin gegevens als inkomen, grootte en samenstelling van het huishouden. De ontwikkelaar van de kluis toetst of de kandidaat huurder geen valse informatie verstrekt. Daarna kan iedereen op een eerlijke manier helemaal anoniem reageren op een woning.

Particuliere verhuurders

'De pilot is mogelijk dankzij een goede samenwerking met het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR)', vertelt woonwethouder Chantal Zeegers. De gemeente Rotterdam werkt sinds kort samen met het platform om te komen tot een eerlijker huurmarkt in de Maasstad. PPVR voorziet in een aanbod van 200 woningen waaruit de woningzoekers tijdens de pilot kunnen kiezen.  Het gaat daarbij niet alleen om dure woningen; zo’n 60% van de woningen van het PPVR valt onder de sociale huur. 

Andere gemeenten

De pilot is een belangrijk stap om de Wet goed verhuurderschap uit te voeren die door veel andere gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken met grote belangstelling wordt gevolgd. Bij een succesvolle uitkomst is de verwachting dat deze methodiek op meer plaatsen wordt overgenomen.

img
Adjunct-hoofdredacteur
Profiel