Gemeente Rotterdam koopt vastgoed voor renovatie winkelstraten

Om de winkelstraten van de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk in Rotterdam aantrekkelijker te maken, koopt de gemeente winkelvastgoed op en knapt het op. Dit wordt daarna weer in de markt gezet. In april openen de eerste nieuwe ondernemers hier hun deuren.

Samen met bewoners, ondernemers, pandeigenaren en de gemeente is de Alliantie Hand in Hand sinds 2019 bezig de winkelstraten de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk veiliger en aantrekkelijker te maken. De avondklokrellen van februari dit jaar onderstrepen weer het belang van deze samenwerking en aanpak.

De Beijerlandselaan en Groene Hilledijk tellen samen 240 winkels en 140 pandeigenaren. Naast de renovatie van winkelpanden wordt het winkelgebied ook ingekort door winkels te transformeren naar woningen. Hierdoor ontstaat een duidelijke scheiding in winkelfuncties. Daarnaast worden weer marktconforme huren gevraagd en krijgen nieuwe ondernemers de kans om in dit gebied actief te zijn. Hierdoor is oog voor de veranderende wensen van bewoners, ondernemers en bezoekers. Ook wordt zo ingespeeld op veranderingen door grootschalige ontwikkelingen als Feyenoord City, Hart van Zuid en de omringende woningbouwprojecten.

Eerste nieuwe ondernemers
In april openen de eerste nieuwe ondernemers op de Groene Hilledijk en Beijerlandselaan hun deuren. Op de Groene Hilledijk 237a starten twee ondemers met hun bedrijf OTB-movement, een broedplaats voor urban sports. Buurtbewoner Van Gorp is drie keer uitgeroepen tot beste breakdancer ter wereld. Samen met personal trainer De Haan geeft hij straks onder meer danstraining en breakdance-clinics voor de jeugd uit Rotterdam-Zuid.

Op Groene Hilledijk 242 gaan onderneemsters De Goede en Paak kunstworkshops verzorgen voor kinderen, ouderen en gezinnen helpen die het moeilijk hebben. Dat doen zij vanuit stichting Kunst = zinnig. De kunst die hier wordt gemaakt krijgt een plek in de buitenruimte.

Op Groene Hilledijk 252 en 254 opent tattoo en piercing studio Nickson Ink zijn deuren. Creatieve maker Brian Nickson zet met zijn werk zijn oude buurt op de kaart. Nickson werkt samen met een modelfotograaf die het pand gebruikt voor foto- en videoshoots.

Mixed-zone
Een klein aantal panden dat door de gemeente is aangekocht, staat in de zogenaamde mixed-zone op de Groene Hilledijk. De mixed-zone is een plek waar verschillende functies samenkomen. De afgelopen maanden zijn ondernemers hier verplaatst. Acht winkelpanden zijn getransformeerd naar woningen. Ook zijn de luifels bij de winkels aangepakt. Hierdoor zijn oude details, waaronder glas-in-lood, tevoorschijn gekomen en gerestaureerd.

Om winkeliers en horecaondernemers in dit gebied in coronatijd vooruit te helpen, biedt de gemeente verder een regeling aan waarin zij de huurachterstand van afgelopen jaar (gedeeltelijk) kwijt kunnen laten schelden.