Food Hall vult leegte die Engels achterliet in Groot Handelsgebouw

Het voormalige café-restaurant Engels in het Groot Handelsgebouw (GHG) in Rotterdam maakt volgend jaar plaats voor een Food Hall. Onder meer met dit concept wil de Amerikaanse eigenaar Jamestown het GHG ‘teruggeven’ aan de stad en aan de gebruikers. 

in oktober 2020 moest de fameuze brasserie Engels als gevolg van de coronacrisis sluiten. Al sinds de opening van het Groot Handelsgebouw (GHG) in 1953 was de zaak in de zuidoosthoek van monumentale gebouw een pleisterplaats voor bezoekers uit binnen- en buitenland,

Op de plek waar nu nog met man en macht, en onder toezicht van de monumentencommissie, wordt gewerkt, moet volgend jaar een Food Hall openen, met allemaal verschillende horecaconcepten en aanbieders van eten en drinken onder één dak. ‘Het wordt het echt een plek waar je elkaar kunt ontmoeten en tegelijkertijd even rustig kunt zitten, precies wat Engels ook was', aldus Thomas Sandlin, hoofd asset management bij Jamestown Europe. Jamestown kocht het GHG in 2019. 

Ghirardelli Square

Een foodhall is geen onbekend concept voor de Amerikaanse vastgoedbelegger, die zich heeft gespecialiseerd in creatief hergebruik van monumentale bedrijfsgebouwen. Ook Chelsea Market in New York en Ponce City in Atlanta herbergen dit concept. GHG bevindt zich sowieso in goed gezelschap. Ook iconische locaties als Ghirardelli Square – aan de voet van de Golden Gate Bridge in San Francisco – en Collins Avenue in Miami Beach zitten in het portfolio.

Sandlin: ‘Het concept krijgt in het GHG ook echt een publieksfunctie, net als de patio op de eerste etage, die we weer in ere gaan herstellen. Het gebouw moet echt weer onderdeel zijn van de stoep. Dat is ook de reden dat autoverhuurbedrijf Hertz naar een andere locatie is gegaan, zodat wij ruimte hebben voor een publiek initiatief.’

Het Groot Handelsgebouw bestaat dit jaar 70 jaar en eigenaar Jamestown heeft grote plannen. Lees er alles over in PropertyNL 7. Deze uitgave verschijnt 7 juli.