Flitsbezorger Getir vertrekt definitief uit Nederland

Getir vertrekt uit Nederland, zo heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De van oorsprong Turkse flitsbezorger gaat ook weg uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Berichten dat Getir uit Nederland zou vertrekken deden al enige tijd de ronde, maar werden tot vandaag ontkend door het bedrijf. Vorig jaar vertrok Getir al uit Italië, Spanje en Portugal.

Tijdens de coronapandemie groeiden flitsbezorgers van dagelijkse boodschappen nog sterk. Die trend is inmiddels gekeerd en de markt is flink afgekoeld, onder meer door de hoge inflatie vorig jaar. Hierdoor gaven en geven consumenten minder snel geld uit. Ook is de concurrentie groot op de markt voor boodschappenbezorging. Met het vertrek van Getir zal ook haar merk Gorillas uit Europa verdwijnen.

In augustus vorig jaar schrapte Getir al 2500 banen vanwege sterk achterblijvende bestellingen in verschillende Nederlandse steden. De focus komt nu te liggen op groei van de Turkse thuismarkt. Daarvoor heeft het bedrijf geld opgehaald bij investeerders. De flitsbezorger is momenteel nog actief in Amsterdam, Amstelveen, Den Haag, Haarlem, Rotterdam en Utrecht, waar klanten nog tot nader order croissantjes voor het ontbijt en ander lekkers kunnen bestellen. De precieze datum van vertrek is nog niet bekendgemaakt, evenmin als het aantal werknemers dat nu nog voor Getir in Nederland werkt en werkloos wordt.