FIOD legt voor miljoenen beslag bij Hans van Veggel

AMSTERDAM - De FIOD heeft gisteren in een internationaal onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket voor miljoenen euro beslag gelegd bij Hans van Veggel, oprichter en aandeelhouder van projectontwikkelaar Multi Vastgoed. Volgens van Veggel is het een kwestie van 'verschil van inzicht'.

"AMSTERDAM - De FIOD heeft gisteren in een internationaal onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket voor miljoenen euro beslag gelegd bij Hans van Veggel, oprichter en aandeelhouder van projectontwikkelaar Multi Vastgoed. Volgens van Veggel is het een kwestie van 'verschil van inzicht'.

Van Veggel wordt verdacht van oplichting van de belastingdienst, het niet verstrekken van informatie aan de belastingdienst, valsheid in geschrift en het witwassen van vele miljoenen euro's. Het totale nadeel voor de schatkist wordt geschat op ruim € 25 mln. In een reactie laat Multi weten dat de kwestie tussen de FIOD en Hans van Veggel louter een privékwestie betreft en Multi Vastgoed hier niets mee te maken heeft. Blackstone Group, die bij de Europese Commissie toestemming gevraagd heeft om Multi Corporation volledig over te nemen, geeft geen commentaar.

Het vermoeden is dat Van Veggel in 2006 de winst van vele tientallen miljoenen uit een vastgoeddeal buiten het zicht van de belastingdienst heeft proberen te houden met behulp van een Stichting Particulier Fonds (SPF) op Curaçao. In de periode van 2006 tot 2009 had hij over het vermogen binnen de SPF belasting moeten betalen.
Eind 2009 zou Van Veggel door middel van een schenking hebben getracht een groot deel van het bedrag weg te sluizen.
Het wegsluizen en versluieren binnen de SPF, alsmede het vervolgens wegsluizen van een deel van het vermogen door middel van een schenking ziet het Openbaar Ministerie als het witwassen van het gehele vermogen.
De FIOD heeft in Nederland vier bedrijfspanden en een woning doorgezocht. Volgens de Telegraaf zou het tevens gaan om een kantoorpand van Multi Vastgoed in Gouda.
Op Curaçao is er gezocht in een trustkantoor. Er is administratie en € 200.000 contact geld in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op bankrekeningen, fondsen en kunst. Dit om vermoedelijk crimineel verdiend vermogen te ontnemen.

In een reactie op het bericht van het Openbaar Ministerie meldt Hans van Veggel het volgende:
""Met de fiscus bestaat een verschil van inzicht over de wijze waarop één bepaalde transactie die in 2003 is verricht, fiscaal moet worden behandeld. Over dat verschil van inzicht vindt reeds gedurende enige tijd normaal overleg plaats met de behandelend inspecteur. In dat overleg hebben wij met onze adviseurs alle medewerking verleend, gevraagd en ongevraagd.
Gelet op dit constructieve overleg, en het feit dat het hier gaat om een fiscaal meningsverschil, zijn wij onaangenaam verrast door de tussenkomst van het Openbaar Ministerie en de wijze waarop in deze zaak wordt opgetreden. Wij werpen iedere suggestie omtrent strafbare feiten verre van ons. Daar is geen sprake van. Ook de uitkomst van het fiscale geschil zien wij met vertrouwen tegemoet.
Wij betreuren het dat het Openbaar Ministerie geheel ten onrechte het standpunt heeft betrokken dat sprake zou zijn van strafbare feiten. Wij betreuren het ook dat het Openbaar Ministerie eenzijdig de publiciteit heeft gezocht. Dit berokkent de heer Van Veggel, de ondernemingen waar hij bij betrokken is en hun werknemers onnodig schade.
Wij beraden ons thans op de te nemen stappen. De uitkomst van eventuele procedures zien wij intussen met vertrouwen tegemoet."""