CBRE: Kantorenmarkt is stressbestendig, sterke huurgroei verwacht

De kantorenmarkt in de vijf grootste steden is volgens een eigen stresstest van CBRE sterker dan ooit en bestand tegen een eventuele recessie.

Bij een economische terugval waarbij de vraag naar kantoorruimte krimpt, zal er geen of weinig impact zijn op de verhouding vraag/aanbod in de markt. Op basis van de huidige situatie zullen de huurprijzen van kantoren de komende jaren sterk stijgen, zelfs bij een economische terugval.

CBRE onderzocht de effecten van een eventuele economische recessie in de komende drie jaar. Ze vergeleek de huidige markt met de situatie in 2007, voordat de crisis uitbrak, en de daarop volgende periode (2008-2014). In die jaren was er weinig vraag, in combinatie met groeiende leegstand en aanbod. De vergelijking laat zien dat de huidige markt veel gezonder is dan aan de vooravond van de crisis in 2007. Bij een recessie zal het leegstandsniveau niet dalen naar het dieptepunt in 2014.

Doordat de vraag naar kantoorruimte de komende jaren groter is dan het aanbod, zullen de huurprijzen sterk stijgen over de gehele breedte van de kantorenmarkt. Kantoren op ‘prime locaties’ worden daardoor steeds minder betaalbaar voor bedrijven.

Opvallend is Amsterdam, waar de leegstand naar verwachting verder zal dalen naar een historisch laag niveau. Rotterdam is volgens CBRE een uitzondering in de analyse. De leegstand was lager in 2007 dan nu, door het vertrek van bedrijven uit de financiële sector tijdens de crisisjaren. Maar ook in Rotterdam zal naar alle waarschijnlijkheid de leegstand de komende jaren door transformaties verder dalen.

De stijging van huurprijzen biedt volgens CBRE kansen voor andere steden dan Amsterdam en noemt als voorbeeld Eindhoven. CBRE zet vraagtekens bij een idee als de vorming van een Nieuw-Amsterdam met één bestuur voor vijf grote steden.