Blokker sluit 69 winkels in België

Blokker gaat 69 van haar 190 winkels in België sluiten. Door het sluiten van de Belgische winkels verdwijnen 302 banen.

Dat heeft het winkelconcern bekend gemaakt in een persbericht. Volgens Blokker staat de detailhandel van niet-voedingsmiddelen sinds een aantal jaren onder zware druk. Deze trend hangt samen met de sterke groei van de online handel en met de toenemende concurrentie zowel van bestaande als van nieuwe merken.

De laatste vijf jaar is de omzet van Blokker in België gedaald met 20% en bedroeg het operationeel verlies in 2015 € 15 mln. De retailer verrwacht voor 2016 voor de Belgische winkels een operationeel verlies van € 18 mln.

Blokker België wil de uitdaging aangaan om haar rentabiliteit te herstellen en een positief toekomstperspectief voor de onderneming en haar medewerkers te bieden.

Daarom werd in 2016 een “Masterplan” opgesteld, waarvan sommige acties reeds in uitvoering zijn, zoals onder meer de vernieuwing van het productassortiment, de facelift van de winkels en introductie van de online bestelpunten in de winkels. Het plan dat dinsdag aan de ondernemingsraad werd voorgelegd betreft de optimalisatie van het beheer van de verkooppunten.

Bernd Bosch, CEO Blokker België: "De maatregelen die momenteel aan de ondernemingsraad werden voorgelegd leggen de nadruk op de noodzaak om onze strategie aan te passen aan de evoluerende markt en aan de nieuwe uitdagingen die dit meebrengt. Het voorgestelde herstructureringsplan bedreigt 302 jobs en ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is. Er worden nieuwe kansen gecreëerd maar ook nieuwe beperkingen opgelegd. Wij willen Blokker de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen."

Blokker Holding is de grootste non-food retailer van Nederland en is actief in de sectoren Huishoud, Speelgoed en Wonen, met 10 winkelformules, in 8 landen, ruim 2200 vestigingen en circa 21.000 medewerkers. Tot deze winkelmerken behoren Blokker, Xenos, Leen Bakker, Intertoys, Bart Smit, Toys XL, Maxi Toys, Big Bazar, Marskramer en Cook&Co. Nextail huisvest alle e-commerce- en omnichannelactiviteiten van Blokker Holding, waaronder vrijwel alle webshops.