Blokker implodeert naar 400 winkels

Blokker Holding heeft besloten zich volledig te gaan richten op Blokker, met de vernieuwde formule. De overige winkelbedrijven van het concern Intertoys, Bart Smit, Toys XL, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker zullen worden verkocht.

In 2015 had de holding met al haar formules nog ruim 2000 winkel-vestigingen. Het gaat in 2015 om: 

-570 Blokkers (waarvan 96 franchise)
-263 Xenos (2 franchise)
-127 Big Bazar
-176 Marskramer (47 franchise)
-226 Bart Smit
-299 Intertoys (124 franchise)
-178 Maxi Toys (2 franchise)
179 Leen Bakker (9 franchise)

In het afgelopen jaar heeft de holding al diverse vestigingen van de meeste formules gesloten. 

Nieuwste Blokker
De Blokker-holding heeft besloten zich te focussen op De Nieuwste Blokker. Deze formule wordt uitgerold naar ruim 400 vernieuwde winkels op de beste locaties en blijft volledig verbonden met Blokker.nl. Tot april 2018 zullen circa 100 winkels gesloten worden. Dit zijn winkels die structureel verlieslatend zijn en veelal op voor Blokker onrendabele locaties staan.

De bevoorrading van de Blokkerwinkels vindt vanuit één distributiecentrum in Geldermalsen plaats. Activiteiten in het DC van Mijdrecht worden gefaseerd afgebouwd. Het E-DC in Gouda blijft actief om de sterk groeiende online bestellingen te verzorgen.

Blokker België verbetert eveneens zijn winkelnetwerk en commerciële prestaties. Het voornemen om 69 winkels te sluiten is in februari dit jaar reeds aangekondigd.

E-commerce voor andere partijen
Nextail – de volgens de holding succesvolle online organisatie van Blokker Holding – blijft een belangrijke online en e-commerce aanjager voor Blokker in Nederland en België en -naar verwachting- voor de te verkopen winkelbedrijven en mogelijke externe partijen.

Marskramer gaat door als franchiseformule. De resterende circa 100 eigen winkels worden gesloten.

Blokker Holding zoekt nieuwe eigenaren voor vijf andere winkelformules: Intertoys (Intertoys/Bart Smit/Toys XL), Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker. Bij de te verkopen winkelbedrijven zijn circa 13.500 medewerkers in binnen- en buitenland werkzaam.

Blokker Holding zegt dat de familie Blokker als aandeelhouder de plannen ondersteunt en dat de holding financieel gezond is en ruim voldoende gefinancierd om de plannen uit te voeren. De aangekondigde maatregelen zullen in de komende jaren wel druk zetten op de resultaten onder aan de streep. Daarbij wordt de komende jaren nog rekening gehouden met een netto verlies. Het jaarresultaat en de jaarrekening over 2016 worden in juni gepubliceerd. 

Vastgoedbedrijf
Met deze verandering schuift de familie Blokker nog meer op richting vastgoedbedrijf. De familie heeft het vastgoed waarin de winkels van de holding gevestigd zijn, voor een groot deel zelf in handen. Het vastgoed is ondergebracht in HB Capital, het investeringsvehikel van de familie.

De portefeuille met directe investeringen is hoofdzakelijk geconcentreerd in Nederland en bestaat vooral uit winkelvastgoed en distributiecentra.

HB Capital zal het vastgoed gaan verhuren aan andere, wel succesvolle winkelformules. Een voorbeeld daarvan is het distributiecentrum in Mijdrecht dat inmiddels verhuurd is aan Hudson's Bay.

Laatste nieuws

Evenementen