Blackstone betaalt op zijn vroegst in 2023 belasting in Nederland

De Amerikaanse vastgoedbelegger Blackstone heeft woensdag deelgenomen aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Daar vermeldde afgevaardigde James Seppala dat tot nu toe geen belasting in Nederland is betaald over de inkomsten uit de woningen die worden verhuurd.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het was de eerste keer dat Blackstone uitgebreid sprak over zijn beleggingen in Nederlands vastgoed. Seppala, hoofd van de Europese vastgoedtak, voegde er wel aan toe dat daar naar verwachting volgend jaar verandering in komt. Tijdens de hoorzitting over de rol van beleggers en corporaties op de Nederlandse woningmarkt zei hij volgens het FD: 'We zullen belasting betalen op het moment dat we winst maken. In 2019 en 2020 was dat nog niet het geval omdat we toen net huizen hadden aangekocht en er veel uitgaven en renovatiewerkzaamheden waren.'

Blackstone kreeg voor het eerst uitgebreid de kans om over de Nederlandse woningportefeuille, zo’n 1800 huizen, te praten en te reageren op de aantijgingen over zijn fiscale structuur en werkwijze. Zo zou de belegger na aankoop van de huizen in Nederland de huren fors verhoogd hebben, gebruikmaken van een fiscale truc om winstbelasting te ontduiken en  buitenlandse vennootschappen inzetten. Daarbij ontkende Seppala de huren van hun Amsterdamse woningen fors te hebben verhoogd. Wel gaf hij het gebruik van buitenlandse vennootschappen toe, maar zei geen winst te halen uit de ‘Kaaimanstructuren’. Verder liet hij weten dat Blackstone geen speciale afspraken heeft gemaakt met de Nederlandse Belastingdienst.