Bij bedrijvenpark HoogTij staat duurzaamheid voorop

Pal aan het Noordzeekanaal wordt de komende tien jaar in een publiekprivate samenwerking het bedrijvenpark HoogTij (120 ha) in de Westzanerpolder ontwikkeld. Bedrijven die zich vestigen in HoogTij kunnen duurzaam ondernemen door gebruik te maken van de koude- en warmtevoorzieningen die op het terrein aanwezig zijn. Dat levert al een CO2 reductie op van 23% waarmee HoogTij het eerste grote duurzame bedrijvenpark van Nederland wordt. Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 28 april 2005

Pal aan het Noordzeekanaal wordt de komende tien jaar in een publiekprivate samenwerking het bedrijvenpark HoogTij (120 ha) in de Westzanerpolder ontwikkeld. Bedrijven die zich vestigen in HoogTij kunnen duurzaam ondernemen door gebruik te maken van de koude- en warmtevoorzieningen die op het terrein aanwezig zijn. Dat levert al een CO2 reductie op van 23% waarmee HoogTij het eerste grote duurzame bedrijvenpark van Nederland wordt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 28 april 2005


Energiebedrijf Nuon zorgde voor een specifiek ontworpen energiesysteem dat duurzaam verwarmen en koelen van bedrijven ook financieel haalbaar maakt. De energie die ze gebruiken kost bedrijven geen cent extra ten opzichte van reguliere energie.
De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaalgebied NV (RON) en het Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke Sector BV (OPP, onderdeel van BNG) hebben al 45 ha van HoogTij verworven en zijn druk bezig met de realisatie van het zuidwestelijke, havengebonden deel. Westzanerpolder Noord Beheer CV, waarin de private ondernemingen Grontmij Real Estate, Ooms Avenhorn en Van de Gragt participeren, ontwikkelt het noordelijk deel van de polder. Voor de overige gronden van Westzanerpolder Noord en de gemeente Zaanstad is een makelaarsovereenkomst getekend en is de uitgifte gestart.
Het uitgangspunt van HoogTij is een hoogwaardig bedrijvenpark dat de tand des tijds kan doorstaan. Hans Moerman van Royal Haskoning adviseerde de gemeente Zaanstad omtrent HoogTij. Moerman: ‘De bedrijvenparken die in Nederland de afgelopen decennia zijn gebouwd kenmerken zich door relatief lage aanvangskosten. Die lage kosten zijn in het begin mooi voor de bedrijven. Maar in de loop der jaren veroorzaakt het gebruik van een lage bouwkwaliteit en weinig onderhoud een onvermijdelijke verloedering. Veel bedrijventerreinen zijn daardoor toe aan een sanering of een revitalisering. Dat is een nogal ingrijpende, kostbare aangelegenheid waardoor het terrein uiteindelijk stukken duurder uitpakt voor alle betrokkenen.’
Ook uit architectonisch oogpunt wordt HoogTij duurzaam ontwikkeld zodat kwaliteit gewaarborgd blijft en het vastgoed zijn waarde behoudt. Bijzondere aandacht gaat uit naar energiezuinig bouwen, duurzame bouwmaterialen, doordacht afvalbeheer en efficiënt bodemgebruik. Compact en zongericht bouwen in combinatie met de toepassing van energiezuinige installaties zijn eveneens belangrijke uitgangspunten. Daarbij staat wel steeds voorop dat deze maatregelen geen belemmering voor bedrijven mogen vormen. Het park moet een aantrekkelijke vestigingsplaats blijven.
Uiteenlopende bedrijven moeten zich er kunnen vestigen. Van kleinschalige werkplaatsjes tot grote industrieën die bevoorraad kunnen worden via de 550 meter lange kade.
Nuon werd gevraagd om ten aanzien van de energiehuishouding met een voorstel te komen. Dit systeem draait grotendeels om bodemopslag. Warmte wordt in de zomer naar een diepte van 150 meter gestuurd om in de winter omhoog gepompt te worden. Andersom wordt de koude van de winter tijdens de zomer uit de bodem gehaald. Vanuit een centraal punt in het park worden de bedrijven zo voorzien van warmte en koude zonder zelf te hoeven stoken. Frank de Bruijn van Nuon: ‘Dat bespaart niet alleen kosten maar ook ruimte in de gebouwen. De bedrijven hoeven immers geen installaties aan te brengen.’ Nuon heeft al verschillende projecten op dat gebied gedaan, onder andere op de Oostelijke Handelskade en Bos en Lommer te Amsterdam. De Bruijn: ‘Dit is ons eerste, grote bedrijvenpark met koude- en warmteopslag voor 70 bedrijven.’