Beter energielabel straks verplicht voor wie nog woningen wil verhuren

Corporaties en particuliere verhuurders moeten woningen met een slecht energielabel voor 1 januari 2030 verduurzamen. Doen ze dat niet dan mogen deze huizen niet meer verhuurd worden. 

De verduurzamingsplicht staat in het beleidsprogramma Versnelling Verduurzaming Gebouwde omgeving, dat gisteren door minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) is gepresenteerd. Met de nieuwe plannen van De Jonge moet voor iedereen een duurzame woning binnen handbereik komen.

Uitsorteren slecht geïsoleerde woningen

Zo komt er normering voor het verduurzamen van huurwoningen, utiliteitsgebouwen en voor verwarmingsinstallaties. Hierdoor krijgen gebouweigenaren duidelijkheid over welke stappen wanneer gezet moeten worden en kunnen zij dit meenemen in hun overwegingen bij het investeren in een woning of het afsluiten van een lening of hypotheek. Op deze manier wil het kabinet stapsgewijs slecht geïsoleerde woningen, utiliteitsgebouwen met een slechte energieprestatie en en de mono cv-ketels uitsorteren. Volgens het beleidsprogramma zijn er op dit moment zo'n 580.000 huurwoningen met een slecht energielabel E, F of G.

Minimaal Label D nodig

Om wettelijk te borgen dat alle slecht geïsoleerde huurwoningen worden verbeterd, zullen per 1 januari 2030 wettelijke eisen worden gesteld aan de verhuur van corporatiewoningen en private huurwoningen. Het betekent dat minimaal energielabel D verplicht is om een woning te mogen verhuren. Ook utiliteitsgebouwen met slechte energielabels (E, F en G) worden aangepakt.

Warmtepomp verplicht

Daarboven wordt vanaf 2026  de hybride warmtepomp de nieuwe standaard voor zowel woningverhuurders als woningeigenaren. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een installatie die minder of geen aardgas gebruikt, mits de woning hiervoor geschikt is.

Gratis lenen en energiesubsidies

Het kabinet erkent dat de plannen vragen om forse investeringen van overheden, instellingen, bedrijven en mensen.  Daarom verbetert het kabinet de voorwaarden om mee te kunnen doen via aantrekkelijke energiebespaarleningen en -hypotheken via het warmtefonds.  Mensen met lagere inkomens kunnen lenen tegen een 0%-rentetarief. Daarnaast zijn de subsidies verhoogd en wordt het mogelijk om voor één isolatiemaatregel ook subsidie te krijgen.