Sinds 2019 stimuleert de Rijksoverheid gemeenten actief om flexwoonprojecten te realiseren als middel om het woningtekort snel aan te pakken.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2024
Veel gemeenten zijn hiermee aan de slag gegaan, elk vanuit eigen afwegingen en in hun eigen unieke omstandigheden. Het rapport Beleid maken voor (flex)wonen biedt een reflectie op het flexwoonbeleid en legt de focus op de publieke belangen en langetermijnvisie die in het huidige flexwoonbeleid soms nog onvoldoende tot uiting komen.
Uit deze analyse blijkt dat het besluit om voor flexwonen te kiezen, in plaats van voor permanente woningen, vaak niet helder en stevig wordt onderbouwd. De verwachte groei van kleinere huishoudens en de bredere duurzaamheidsdoelen van de overheid onderstrepen echter de noodzaak van een langetermijnvisie. Flexwoningen worden vaak voor kwetsbare groepen gebouwd, zoals statushouders, studenten en spoedzoekers. Doordat flexwonen doorgaans tijdelijk is, moet ook worden nagedacht over de woonbehoefte van deze doelgroepen na afloop van de flexperiode.
Het PBL adviseert beleidsmakers om de beleidstheorie achter flexwonen beter uit te werken en af te stemmen op de langetermijnbehoeften van gemeenten en bewoners. Een strategische afweging is noodzakelijk, zowel op nationaal als lokaal niveau. Beleidsmakers moeten overwegen of flexwoningen voor hun situatie de juiste oplossing zijn, en welke andere opties mogelijk beter aansluiten bij de behoeften van bewoners en de langetermijnontwikkelingen van de stad of regio.
Het rapport Beleid maken voor (flex)wonen is te downloaden op www.pbl.nl/publicaties