Amsterdam tast in de buidel voor voormalige rechtbank

De Amsterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het nieuwe bestemmingsplan Parnassusweg 220. Met dit positieve besluit is de vestiging van een nieuwe museum voor hedendaagse kunst in de voormalige rechtbank van de hoofdstad een stap dichterbij gekomen. De gemeente legde €26,5 mln neer voor het pand.

Het is daarmee het duurste gebouw dat het Rijksvastgoedbedrijf afgelopen jaar heeft verkocht, zo meldt de Telegraaf woensdag. Het pand heeft een vloeroppervlak van 13.200 m². De gemeente zal het pand niet gebruiken om haar ambtenaren te huisvesten, want het rechtsgebouw krijgt een nieuwe bestemming.

Hedendaagse kunst
Na een grondige transformatie zal de particuliere Hartwig Art Foundation er hedendaagse kunst tentoonstellen in een nieuw museum. Dat heeft als tijdelijke werktitel de naam Museum of Contemporary Art gekregen.

De gemeente is volgens een eerder bericht in Het Parool in 2019 benaderd door de Hartwig Art Foundation, een particuliere stichting met charitatieve doelstellingen van miljar­dair/filantroop Rob Defares en Beatrix Ruf, voormalig directeur van het Stedelijk ­Museum.

De Hartwig Art Foundation gaat de voor­malige rechtbank huren van de gemeente en zal de komende jaren het monumentale pand op eigen kosten en voor eigen risico verbouwen en ontwikkelen om te voldoen aan de hoogste eisen van duurzaamheid, toegankelijkheid en design. Het museum vraagt hiervoor geen subsidie van de stad.