Amsterdam legt dwangsom op aan huisjesmelker

De gemeente Amsterdam heeft een verhuurder van studentenkamers een last onder dwangsom opgelegd van  € 200.000. De huisbaas, de Bredase vastgoedondernemer, Marcel van Hooijdonk, overtreedt volgens de gemeente de Wet goed verhuurderschap. 

Sinds 1 juli 2023 is er de Wet goed verhuurderschap. In deze wet staan duidelijke regels waar een verhuurder zich aan moet houden. Doet de verhuurder dit niet, dan kan de huurder dit melden bij de gemeente en kunnen we hierop handhaven. 

Uit klachten bij het gemeentelijke Meldpunt problemen met verhuurders blijkt dat de verhuurder van 2 studentencomplexen aan de Duivendrechtsekade zich niet aan de regels houdt. Huurders moeten te hoge waarborgsommen betalen. En die worden niet op tijd terugbetaald bij vertrek. Ook verstrekt de verhuurder niet de verplichte informatie over terugbetalingstermijnen en de Wet goed verhuurderschap.

Marcel van Hooijdonk

Onderzoek leert dat het gaat om woningen die worden beheerd door VanderHuizen Vastgoedbeheer, een bedrijf van de Bredase vastgoedondernemer Marcel van Hooijdonk. Hij verhuurt door heel Nederland woningen en kamer, vaak in voormalige kantoorpanden die door hem zijn getransformeerd. Niet zelden komt Van Hooijdonk in het nieuws door klachten van huurders over onder meer servicekosten en gebrekkig onderhoud. Het leverde hem al drie  keer namens de SP Jongeren de bedenkelijk eer van de titel Huisjesmelker van het jaar op. Ook figureerde Van Hooijdonk 2 jaar geleden tegen wil en dank in een uitzendig van het televisieprogramma BOOS van Tim Hofman, over misstanden op de huurmarkt. 

Voor de geconstateerde overtredingen van de Wet goed verhuurderschap inn Amsterdam legt de gemeenten hem als laatste waarschuwing een last onder dwangsom op. De verhuurder moet direct stoppen met de overtredingen en deze herstellen om een boete van in totaal € 200.000,- te voorkomen.

'Honderden andere verhuurders'

Andere problemen, zoals onterechte administratiekosten, kan de gemeente niet aanpakken via de Wet goed verhuurderschap. Stichting !WOON, met wie de gemeente samenwerkt helpt huurders om onterechte administratiekosten terug te krijgen. Gert Jan Bakker van !WOON: 'Huurders staan eindelijk niet meer alleen in hun strijd tegen huisjesmelkers. Wij kennen nog honderden andere verhuurders die de wet niet naleven. We werken dan ook graag goed samen met de gemeente om de strijd tegen die verhuurders verder te voeren.'