Amsterdam investeert in werkcorporatie voor bedrijfsruimte zonder winstoogmerk

De gemeente Amsterdam investeert € 6 mln in meer betaalbare bedrijfsruimte, verbetering van winkelgebieden en het versterken van lokaal ondernemerschap.

Samen met ondernemers, pandeigenaren en bewoners moeten winkel-, werk- of uitgaansgebieden worden versterkt, aldus wethouder Mbarki van Economische Zaken. Een van de voorstellen behelst de komst van een werkcorporatie. De gemeente wil de maakindustrie, stadslogistiek en stadsverzorgende bedrijven, zoals autogarages, aannemers en schoonmaakbedrijven, meer kansen bieden op nieuwe plekken in de stad.

Door de groei van de stad is voor deze vormen van bedrijvigheid steeds minder bedrijfsruimte beschikbaar. Daarom zet de gemeente in op een werkcorporatie die zonder winstoogmerk bedrijfsruimte gaat verhuren. De werkcorporatie kan grote vloeroppervlaktes huren en vervolgens in delen verhuren. Daarnaast kiest de gemeente voor een stapeling van bedrijfsruimten, waarbij ruimte wordt gemaakt voor nieuwe werkfuncties bovenop bedrijventerreinen waarbij de bedrijvigheid behouden blijft.

Lees ook: Onvrede over Amsterdamse aanpak verdwijnen bedrijfsruimte

Verder kondigt de gemeente een grotere inspanning aan om het unieke karakter van een winkelstraat of een gebied vast te houden, te versterken of terug te winnen. Deze aanpak loopt momenteel in elf straten in Oost, Zuid, West en Nieuw-West, en wordt de komende jaren voortgezet in zeven nieuwe straten in de stad. “Dat doen we door met elkaar te werken aan onder andere een divers aanbod en een aantrekkelijk straatbeeld”, aldus Mbarki.

img
Redacteur
Profiel