Alleen bij kantoren stijgen de prijzen nog

De prijzen van kantoren, winkels en bedrijfsruimten zijn in 2016 gestegen ten opzichte van 2015. Maar daar waar in de eerste helft van 2016 de prijzen van zowel kantoren, winkels als bedrijfsruimten stegen, geldt dat in de tweede helft alleen nog voor kantoren.

De prijzen van kantoren, winkels en bedrijfsruimten zijn in 2016 gestegen ten opzichte van 2015. Dit wordt vooral veroorzaakt door de eerste helft van 2016, in de tweede helft stagneerde de prijsstijging van winkels en bedrijfsruimten. Dit blijkt uit de Prijsindex voor Commercieel Vastgoed die de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) vorig jaar in samenwerking met NVM Business heeft ontwikkeld.

De cijfers voor 2017 zullen moeten uitwijzen of dat door een aantal specifieke transacties is gekomen of dat dit een voorteken is van een ‘echte’ prijsstagnatie.

Prijsontwikkelingen vergeleken

Alhoewel de prijs van commercieel vastgoed stijgt, is de daling die sinds 2008 is ingezet nog lang niet goedgemaakt. Dat staat in schril contrast tot de gemiddelde prijs op de koopwoningmarkt, die zich inmiddels op een bijna historisch hoog niveau bevindt.

Alleen bedrijfsruimten zitten boven het niveau van het jaar 2000, kantoren en winkelruimten zitten daar (nog) onder. Dat de prijs van kantoren en winkels wat achterblijft, heeft vermoedelijk te maken met zich niet of nauwelijks herstellende opname. De winkelleegstand neemt nog altijd toe, vooral veroorzaakt door faillissementen binnen de detailhandel. De kantorenleegstand neemt licht af, met name door de toenemende opname in Amsterdam, maar is in z’n totaliteit nog altijd hoog (boven de 15%) te noemen. Of er (al) sprake is van een Brexit-effect is nog te vroeg om te zeggen.

Dat er ondanks de zich niet of nauwelijks herstellende vraag naar commercieel vastgoed toch sprake is van prijsstijgingen, heeft te maken met de beleggingsdrang die het gevolg is van het grote beschikbare beleggingsvermogen in combinatie met de lage rente.

 

Nieuwe index

De index van de ASRE beschrijft de prijsontwikkeling van commercieel vastgoed vanaf 1990 tot eind 2016 en zal vanaf nu om het half jaar worden geactualiseerd. Een prijsindex meet de ‘temperatuur’ van de markt. Dit is met name van belang voor het verkrijgen van een macrobeeld van commercieel vastgoed ten behoeve van een beter inzicht in de economische ontwikkeling en de risico’s en stabiliteit van het financiële systeem.

De prijsindex van de ASRE is een verbetering ten opzichte van de reeds bestaande indices, die gebaseerd zijn op taxatiewaarden. Door taxeren treedt lagging (vertraging) en smoothing (afvlakking) van prijsontwikkelingen op. De index van de ASRE is gebaseerd op transacties die daadwerkelijk in de markt hebben plaatsgevonden, waardoor een nauwkeuriger beeld van de prijsontwikkeling wordt verkregen.