Accres Real Estate wil cultuurhuis in V&D

De gemeente Zeist heeft met eigenaar Accres Real Estate afgesproken te onderzoeken of in het voormalige warenhuis V&D aan de 1e Hogeweg in Zeist zowel appartementen als maatschappelijke instellingen kunnen worden ondergebracht.

Of het zover komt, is nog niet zeker, benadrukt een woordvoerder van de gemeente. 'Het is nog heel pril. We zitten in de verkennende fase.' De bibliotheek en de muziekschool verruilen mogelijk cultuurhuis De Klinker voor het voormalige V&D-gebouw. Ook poppodium De Peppel aan de Montaubanstraat en het KunstenHuis aan de Egelinglaan zijn in beeld om te verhuizen naar de 1e Hogeweg.

De mogelijke verhuizing van de bibliotheek, muziekschool en het cultuurhuis van De Klinker is verrassend. Twee jaar geleden voelde wethouder Marcel Fluitman (CDA) hiervoor nog weinig. Eventuele sloop van de ruim 30 jaar oude De Klinker was niet aan de orde, zei hij destijds. Nu het voormalige warenhuis al drie jaar leegstaat, is dit inzicht veranderd. Als De Klinker leegkomt, is de kans groot dat het verouderde gebouw wordt gesloopt.

In Zeist wordt al jaren gepraat over een nieuwe bestemming van het 15.000 m² grote V&D-gebouw. Voor de invulling zijn tal van ideeën geopperd, variërend van winkels tot een museum en van een foodmarket tot een hogeschool. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu als voorkeur de combinatie van wonen en maatschappelijke functies uitgesproken.

Warenhuis V&D sloot in maart 2016 zijn deuren na het faillissement van de landelijke winkelketen. Het pand staat sindsdien grotendeels leeg. Alleen de helft van de begane grond en de kelder zijn tijdelijk verhuurd. Eigenaar Accres Real Estate neemt het voortouw bij het uitwerken van de plannen.