ASR aangesteld als nieuwe manager vastgoed voor pensioenfonds Woningcorporaties

Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties (SPW) heeft ASR real assets investment partners het mandaat gegeven de bestaande vastgoedportefeuille om te bouwen naar een voornamelijk Europese, niet-beursgenoteerde portefeuille.

ASR zal deze ook managen. Volgens het meest recent beschikbare Jaarverslag had SPW eind 2022 € 1.562.193.000 in vastgoed gelegd. Dat was 7,8% minder dan een jaar eerder.

In een persbericht spreekt SPW van ‘een nieuwe portefeuille’ die een omvang heeft van ‘minimaal € 1 miljard met een stevig accent op Nederlandse woningen, waarbij tevens ruimte is voor wereldwijde, beursgenoteerde vastgoedaandelen’.

Meer focus

‘De huidige wereldwijde portefeuille is gespreid naar alle sectoren en niches,’ verklaart SPW desgevraagd over zijn vastgoedbeleggingen, die eind 2022 voor iets meer dan 64% buiten Europa waren geplaatst en 34% in Noord-Amerika. In de allocatie vormden woningen en industrieel/logistiek de hoofdmoot. Daarnaast was er belegd in winkels (19,2%) en kantoren (13,5%). ‘In de beoogde portefeuille is meer focus op de eigen regio, en een allocatie naar specifieke sectoren om de governance gerichter uit te kunnen voeren.’

Henk Jagersma, bestuursvoorzitter van SPW: ‘Vastgoed is voor de lange termijn een belangrijk onderdeel binnen onze beleggingsportefeuille en we zien momenteel een duidelijk marktmomentum om exposure op te bouwen. We beogen onder andere in Nederlandse woningen te investeren. ASR real assets investment partners deelt onze visie en heeft de kennis, ervaring en uitgebreid netwerk om een toekomstbestendige vastgoedportefeuille samen te stellen en te managen.’

Woningcorporaties hebben een eigen bedrijfstakpensioenfonds, genaamd Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties (SPW), waar de pensioenregeling van deze corporaties is ondergebracht. SPW behoort tot de top 20 grootste pensioenfondsen van Nederland en beheert volgens het jaarverslag over 2022 ruim € 18,586 miljard aan vermogen voor ruim 75.000 deelnemers. Een van de belangrijkste doelstellingen van het fonds is dat het vermogen op een transparante en maatschappelijk verantwoorde wijze wordt belegd.

SPW is in het selectietraject naar de oversight manager vastgoed geadviseerd door GRREY Company.