AKO raakt opnieuw winkels kwijt op NS-stations

Zes AKO-winkels op middelgrote NS-stations moeten hun deuren sluiten, omdat eigenaar Audax en de NS geen overeenstemming hebben bereikt over huurverlenging. Vorig jaar verloor eigenaar Audax al zeven winkels op grote stations.

De betreffende AKO-winkels zijn al gesloten of sluiten op korte termijn, zo schrijft het Financieele Dagblad. De contracten voor de winkels zouden binnenkort aflopen. Het gaat om de winkels op de stations Duivendrecht, Lelystad, Hoorn, Roermond, Venlo en Hengelo.

Het FD meldt verder dat woordvoerders van de NS en Audax het beschouwen ‘als een kwestie van het aflopen van de contracten'. De zegsman van Audax zou daarbij wel hebben laten doorschemeren dat Audax de contracten wel had willen verlengen omdat de NS-stations plekken zijn waar winkels rendabel geëxploiteerd kunnen worden. Volgens de NS-woordvoerder is het beëindigen van de contracten echter 'een gezamenlijke keuze geweest, in goed overleg'.

De NS gaat nu op zoek naar een nieuwe bestemming voor de leegekomen winkelruimtes op de zes NS-stations.

Huurverlenging lastig

Audax verloor vorig jaar ook al zeven AKO-winkels, toen op grote stations in Nederland. Op de stations Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Delft en Breda, verloor Audax de NS-aanbesteding van de Franse winkelketen Lagardère Travel Retail, die de winkelruimtes op deze stations nu huurt.

Wat er deze keer speelde bij de huurverlenging is niet naar buiten gebracht, maar het is aannemelijk dat beide partijen niet uit de huurprijs kwamen. Dat zou op termijn ook consequenties kunnen hebben voor de andere stationswinkels van AKO.