Heijmans bouwt kredietfaciliteit af

Heijmans heeft de wind in de zeilen. Het bouw- en ontwikkelconcern is daardoor instaat haar kredietfaciliteit nu al terug te brengen tot het niveau dat voor medio 2019 was afgesproken.

‘De sterke marktposities en de positieve ontwikkeling van onze activiteiten leiden tot een verbetering van onze financiële positie, wat ons in staat stelt onze kredietfaciliteit nu al terug te brengen tot het niveau dat voor medio 2019 was afgesproken’, aldus Ton Hillen, voorzitter raad van bestuur Heijmans, vandaag in een korte toelichting op de eerste negen maanden van 2018. ‘De marktomstandigheden en de prestaties van Vastgoed en de woningbouwactiviteiten blijven goed, met omzetten en resultaten die in de tweede helft van het jaar verder toenemen. De utilitaire activiteiten zijn op stoom aan het komen met de opstart van een aantal nieuwe werken, en de verhoogde omzet gaat zich nu ook vertalen in een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat.’

Door deze ontwikkeling besloot het bedrijf in het derde kwartaal de kredietfaciliteit verder terug te brengen met € 22,75 mln. Daarmee is de gefaseerde afbouw tot € 121 mln, oorspronkelijk gepland voor afronding op 30 juni 2019, inmiddels bereikt en is KBC vervroegd uitgenomen uit het bankensyndicaat. Het bankensyndicaat bestaat nu uit ABN AMRO, ING en Rabobank en deze middelen zijn gecommitteerd tot medio 2022.

Woningen

De aanhoudende druk op de woningmarkt blijft voor Heijmans voelbaar. Het uitblijven van voldoende nieuwe ontwikkellocaties, stijgende kosten en beschikbaarheid van resources leiden ertoe dat het aanbod in de woningmarkt achterblijft bij de enorme vraag, en dat door stijgende prijzen de betaalbaarheid van woningen verder onder druk komt te staan. Het bouwconcern speelt hierop in door met vaste inkooppartners en waar mogelijk vanuit gestandaardiseerde concepten te werken. De conceptwoningen zijn volgens de bouwer daardoor zeer gewild. Inmiddels zijn de casco’s van ongeveer 800 woningen geproduceerd, waarmee Heijmans op schema ligt om dit jaar meer dan 1.000 van dergelijke woningen te realiseren.

Het aantal verkochte woningen tot en met 26 oktober van dit jaar komt uit op 1.631 ten opzichte van 1.636 woningen in dezelfde periode vorig jaar. Van deze verkochte woningen zijn er 922 verkocht aan particulieren (2017: 1.061) en 709 aan beleggers (2017: 575).