Accresco realiseert 142 appartementen in Douanekantoor

ROTTERDAM - Het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) heeft het voormalige Douanekantoor aan de Westzeedijk 387 in Rotterdam via openbare inschrijving verkocht aan Accresco Vastgoed.

ROTTERDAM - Het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) heeft het voormalige Douanekantoor aan de Westzeedijk 387 in Rotterdam via openbare inschrijving verkocht aan Accresco Vastgoed.

Accresco gaat het voormalige Douanekantoor, dat een omvang heeft van 11.700 m² bvo, tranformeren tot een woongebouw met 148 zelfstandige huurwoningen, variërend in oppervlakte van 40 tot 65 m². Op de begane grond is ca. 1.000 m2 verhuurbaar oppervlak beschikbaar voor commerciële functies. In onderzoek is of er ook andere functies op het dak mogelijk zijn.

De eerste stap in het ontwikkelingsproces is het wijzigen van het bestemmingsplan om het nieuwe gebruik mogelijk te maken. Door de gemeente Rotterdam is de medewerking hiervoor al in een vroeg stadium toegezegd.

Naar verwachting zal de daadwerkelijke bouw begin 2015 aanvangen en zullen de eerste woningen opgeleverd worden in de tweede helft van 2015.

Accresco is de enige eigenaar van het kantoor en gaat het voor eigen risico herontwikkelen. De aannemer wordt Van Wijnen West, gevestigd in Dordrecht, en de architect is Rutten van de Weijden uit Rotterdam.

Accresco is een particuliere verhuurder met zo'n 500 huurwoningen en bedrijfsonroerend goed, met name in Rotterdam. In 2009 kocht het bedrijf diverse panden (70 woningen) van de gemeente Rotterdam op Noordereiland en twee jaar later een monumentaal kantoorpand van 3100 m² aan de Calandstraat in het Scheepmakerskwartier, eveneens van de gemeente. Ook hier zijn appartementen in gerealiseerd.

Het voormalige Douanekantoor kijkt uit over de Loydpier en de verbouwde Schiecentrale. Het is een van de gebouwen die een belangrijke rol spelen in de herontwikkeling van het gebied Delfshaven/Coolhaveneiland.

Het huidige pand, dat is gebouwd omstreeks 1970, is L-vormig op een grotendeels vierkant bouwvlak op kelder en begane grond niveau. De zijde parallel aan de Westzeedijk heeft vier verdiepingen en haaks hierop staat een gebouwde vleugel met vijf bouwlagen. Aan de achterzijde van het gebouw is het parkeerdek. Samen met de aangrenzende grond biedt dit ruimte aan circa 130 auto's.

In 2009 had de Rotterdamse studentenhuisvester Stadswonen plannen het pand te herontwikkelen en er 160 studenten- en startersappartementen te realiseren, plus een school van 2500 m². De corporatie, die in 2011 werd overgenomen door Vestia, had hiervoor echter niet de financiële armslag en zocht partners. Van dit plan is niets terecht gekomen, zeker niet meer toen Vestia bijna ten onder ging aan haar derivatenavontuur.

DTZ Zadelhoff adviseerde RVOB in het proces van openbare inschrijving, in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam.