Altera boekt 6,5% rendement op woningen en 1,2% op winkels

Altera Vastgoed heeft over het eerste halfjaar van 2016 een fondsrendement geboekt van 6,5% op de woningportefeuille, bij een bezettingsgraad van 97%. Met de winkels werd 1,2% rendement gehaald. Dit blijkt uit het halfjaarverslag dat Altera heeft gepubliceerd. 

De positieve herwaardering van de sector Woningen bedroeg dit eerste halfjaar 4,8%, zodat evenaring van de waardestijging in 2015 van 7,7% in zicht komt. 

In de sector Winkels zijn op 7 juli 30 winkelpanden, al of niet met bovenwoningen en verspreid gelegen in winkelstraten van meerdere gemeenten, verkocht voor in totaliteit € 26 mln. Hoewel de bezettingsgraad van de winkels tijdelijk is gedaald naar 90% staat daar tegenover dat de verhuuractiviteiten sterk zijn toegenomen. In het afgelopen halfjaar is al voor € 6,2 mln jaarhuur aan contracten afgesloten, wat al meer is dan over geheel 2015 (€ 6,1 mln). Het fondsrendement voor Winkels is over de eerste halfjaar van 2016 met 1,2% in lijn met dezelfde periode in 2015. De verwachting is echter dat de komende jaren weer een periode van lichte waardestijging kan aanbreken.    

In februari werd afscheid genomen van de sector Kantoren door verkoop van 20 kantoorobjecten voor € 182,1 mln.

Het halfjaar werd volgens de institutionele vastgoedfonds gekenmerkt door een bijzonder hoge dynamiek en positieve ontwikkelingen. Het aantal aandeelhouders is gestegen naar 35 door de toetreding van zes nieuwe aandeelhouders in de sector Woningen, waaronder pensioenfondsen, een verzekeraar en een vermogensfonds. Er werd met € 70 mln toegetreden in deze sector door zowel nieuwe als bestaande aandeelhouders.

Vier woningcomplexen zijn in exploitatie genomen met 143 appartementen en 31 eengezinswoningen in Rotterdam, Amsterdam, Scheveningen en Blaricum. Op de foto staat De Havenmeester in Scheveningen, dat ontwikkeld is door VolkerWessels en Schouten. Altera heeft hiervan 47 huurappartementen overgenomen.
Vijf complexen met 247 woningen zijn dit halfjaar aan de zekere pijplijn toegevoegd in Hoofddorp, Nijmegen, Utrecht, Ridderkerk en Maarssen, waardoor in totaliteit nog op tien locaties de realisatie van 526 appartementen en 31 eengezinswoningen is vastgelegd. Naar verwachting zullen in de tweede helft van 2016 meerdere projecten aan de pijplijn worden toegevoegd.