Honger van Canadees Capreit is niet te stillen

De Nederlandse woningmarkt blijft aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers. Een Canadese REIT ziet zijn kans schoon.

Door Elvan Bayraktaroglu
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 14 juli 2017

De Canadese woningbelegger Capreit heeft zijn Nederlandse woningportefeuille deze maand uitgebreid tot bijna een half miljard euro. Sinds eind december tot en met de laatste dag van het eerste halfjaar heeft Capreit drie Nederlandse woningdeals gedaan met een totale waarde van € 235 mln.

Capreit is voor zijn Nederlandse activiteiten een joint venture aangegaan met Rubens Capital Partners (RCP), een in Amsterdam gevestigde asset- en investment-manager.

In zulke samenwerkingen participeert Rubens Capital Partners als platformpartner en stapt het als minderheidsaandeelhouder in de deal. Na de overname doet Rubens Capital Partners het asset management van de Nederlandse woningportefeuille.

Eind juni kocht Capreit voor € 170 mln 849 woningen. De woningen bevinden zich in 19 objecten, verdeeld over negen Nederlandse steden. Het betreft 128 eengezinswoningen en 721 appartementen. Bij de overname zitten ook nog twee commerciële locaties.

Ongeveer 29% van de woningen bevindt zich in Amsterdam, 30% in Utrecht, 17% in Den Haag en 24% van de woningen staat in vijf andere steden. De bezettingsgraad van de woningen is 97%. De overname wordt deels gefinancierd met een lening van € 100,8 mln met een looptijd van 7,5 jaar en een rente van 1,9%.

Vorig jaar kocht de Canadese REIT voor bijna € 16 mln 103 woningen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en 465 meergezinswoningen en vier bedrijfsruimten in Utrecht van private beleggers. De portefeuille bestaat uit 4 complexen met in totaal 103 meergezinswoningen en 32 garages in Midden- en Oost-Nederland. Een van woningcomplexen ligt in Scherpenzeel en een andere in Cuijk.

Capreit debuteerde in Nederland met de aankoop van 465 meergezinswoningen en vier bedrijfsruimten in Utrecht voor bijna € 50 mln. De verkopers waren private beleggers. De complexen zijn gelegen aan de rand van de wijk Overvecht, direct tegen Tuindorp aan.

In totaal heeft Capreit een Nederlandse portefeuille bestaande uit 1417 woningen. De Canadese vastgoedbelegger is van plan een vestiging in Nederland te openen om zodoende de Nederlandse portefeuille beter te kunnen beheren.

Canadian Apartment Properties Real Estate Investment Trust (Capreit) is een grote Canadese vastgoedbelegger met als thuisbasis Toronto, Canada. Het vastgoedfonds heeft meer dan 50.000 woningen in bezit.