Woontoren Bold krijgt ramen die elektriciteit opwekken

De woontoren Bold die Vorm ontwikkelt op Overhoeks in Amsterdam-Noord wordt voorzien van energieopwekkende ramen.

Aan het IJ realiseert Vorm vanaf begin 2018 de duurzame woontoren Bold. Deze bestaat uit 143 luxe koopappartementen met uitzicht over oude stadscentrum en het IJ. Kopers kunnen kiezen uit 11 verschillende appartementen met variërende woonoppervlaktes van 80 tot 167 m². De woontoren zal in totaal 25 verdiepingen tellen en bijna 80 meter hoog worden.

Het complex wordt verder voorzien van een gym met sauna, bioscoop-/theaterzaal, gastenkamers, extra bergruimten en privé-wijnkelders.

De ontwikkelaar en bouwer Vorm is een samenwerking aangegaan met het Delftse bedrijf Physee om circa 1800 m² aan duurzame PowerWindows op de zuidgevels van de toekomstige woontoren te bevestigen.

PowerWindows zijn gepatenteerde en transparante ramen die licht omzetten in elektriciteit. “De oprichters, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo, hebben een uitvinding gedaan die ervoor zorgt dat glas niet alleen glas is, maar een energieopwekkend materiaal”, vertelt Maarten de Haas, Head Business Development bij Physee. “Je kunt de gevel van gebouwen met een klein dakoppervlak, zoals een woontoren, hiermee volledig bedekken. Daardoor kun je veel energiezuiniger ontwikkelen en bouwen.”

De zonnecellen bevinden zich in de afstandhouder van dubbel- of driedubbel glas. Hier wordt zonlicht omgezet in direct bruikbare elektriciteit. Deze wordt tevens opgeslagen, zodat de bewoners van Bold er ook gebruik van kunnen maken als de zon niet schijnt.

De Amsterdamse woontoren wordt aan de buitenkant afgewerkt met zonnepanelen en voorzien van een zeer energiezuinig klimaatsysteem. Het EPC (energieprestatiecoëfficiënt) ligt dan ook op -0,12, wat betekent dat Bold meer energie oplevert dan het zal verbruiken.