Pon en Under Armour huren in voormalige Citroën-gebouwen

Met auto-importeur Pon en het Amerikaanse sportmerk Under Armour heeft Bouwinvest twee grote huurders aangetrokken voor de voormalige Citroën-gebouwen

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 29 april 2016

De voormalige Citroën-gebouwen bij het Olympisch Stadion in Amsterdam zijn omgedoopt tot The Olympic Amsterdam. Dit maakte Bas Jochims, hoofd asset management kantoren bij Bouwinvest, bekend tijdens de presentatie van de plannen. Under Armour vestigt zijn Europese hoofdkantoor in het noordelijke gebouw, The Olympic 1962 (vernoemd naar het bouwjaar). Auto-importeur Pon zal het gehele zuidelijke gebouw, The Olympic 1931 (inderdaad, gebouwd in 1931) als hoofdkantoor in gebruik nemen. Dit pand meet 10.100 m². Beide gebouwen zijn net als het Olympisch Stadion ontworpen door Jan Wils.

Bouwinvest heeft Peak Development aangetrokken om de herontwikkeling van de panden te begeleiden.

Under Armour, een nieuwe naam op de Nederlandse markt, huurt de helft van de begane grond (aan de zijde van het Olympisch Stadion) en de gehele eerste verdieping. Het gaat in totaal om circa 4800 m². Aan de zijde van de Amstelveenseweg komt 1000 m² horeca en in het souterrain horeca of culturele functies aan de kant van het Olympisch Stadion. Ook is hier de parkeergarage gepland. Bouwinvest en Peak Development zijn in gesprek met meerdere potentiële huurders voor de horeca en kantoorruimte.

In het 15.500 m² grote gebouw is nog 5500 m² voor verhuur beschikbaar, op de tweede verdieping en in het dakgebouw. Het bestaande dakgebouw wordt uitgebreid van 600 tot 1300 m². Bouwinvest overweegt ook hier horeca mogelijk te maken, maar dat is nog niet zeker.

Thema sport en mobiliteit
Bouwinvest heeft al 400 woningen in het Olympisch kwartier in bezit, evenals de commerciële ruimte en parkeergarage in het Olympisch Stadion. Ook de in aanbouw zijnde nieuwbouw op het Stadionplein (het Noordblok, 4500 m² winkelruimte en 100 woningen) komt in de portefeuille van de vastgoedbelegger. Volgens Jochims krijgt het gebied, dat nu nog een vrij verlaten indruk maakt, als thema sport en mobiliteit.

De bestaande gebouwen worden veel toegankelijker en aantrekkelijker. Daarnaast komt er een veel sterkere aansluiting met de omgeving. Dit gebeurt onder meer door de ‘oude parkeerplaats’ aan de overkant van de weg te vervangen door nieuwe panden en het aanleggen van een groot, groen plein, dat logisch voortvloeit uit het lijnenspel waarvoor architect Jan Wils 90 jaar geleden de basis legde. The Olympic 1962 is sinds 2014 een rijksmonument en biedt veel mogelijkheden dankzij de grote afstand tussen de kolommen (8 meter) en de grote raampartijen.

Pon is vooral bekend als auto-importeur, maar doet veel meer. Het is een internationale handels- en serviceorganisatie, van auto’s en fietsen tot scheepsmotoren en elektrotechniek. Bij de verbouwing van The Olympic 1931 wordt aan de zijde van het Olympisch Stadion een deel nieuwbouw toegevoegd.

Het komt maar zelden voor dat een vastgoedbelegger zo in samenhang mag en kan ontwikkelen, aldus Jochims. ‘Een compleet binnenstedelijk gebied wordt opnieuw op de kaart gezet. Het biedt vanaf 2017 ruim 100.000 m² wonen, werken en recreëren, met een focus op sport, cultuur, innovatie, duurzame mobiliteit en media.’